Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele NATO

Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele NATO

DISTRIBUIȚI

163760 – 04032022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa, vineri, 4 martie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluții de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, și pentru a dezbate, în continuare, acțiunile de răspuns ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Cu acest prilej, șeful diplomației române va accentua necesitatea consolidării semnificative și pe termen lung a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România. De asemenea, va informa în legătură cu obiectivele strategice anunțate de către Președintele României, ca urmare a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 1 martie, respectiv creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5% și realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

De asemenea, ministrul român va prezenta măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv crearea unei facilități logistice de coordonare a ajutorului umanitar pentru statul vecin.

Este a doua reuniune extraordinară a miniștrilor de externe NATO din acest an dedicată situației din Ucraina și implicațiilor ei pentru securitatea Aliaților.

Precedenta reuniune a avut loc pe 7 ianuarie. Totodată, de la începutul acestui an, au avut loc reuniunea ordinară a miniștrilor apărării din statele NATO (16-17 februarie), precum și un summit extraordinar virtual al liderilor Aliați, cu participarea Finlandei, Suediei și Uniunii Europene, desfășurat la 25 februarie.

Aceste reuniuni au reafirmat angajamentul și solidaritatea Aliată, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Washington, și angajamentul pentru măsuri suplimentare de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic în întregul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.