Acasă Anchete Bulgaria: Fostul premier Boyko Borisov a fost reținut de poliție

Bulgaria: Fostul premier Boyko Borisov a fost reținut de poliție

DISTRIBUIȚI
captura video via Novinite

163955 – 18032022 – Direcția Generală a Poliției Bulgare desfășoară o amplă operațiune de investigare a 120 de cazuri de suspiciuni de utilizare abuzivă a fondurilor UE.

Potrivit presei bulgare, perchezițiile au avut loc la mai multe adrese. Fostul premier Boiko Borisov, fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov, fostul șef al comisiei bugetare Menda Stoyanova și fostul șef al serviciului de informare al guvernului Sevdalina Arnaudova au fost reținuți, au confirmat pentru BNT surse din Ministerul de Interne. Ulterior, ministerul a confirmat informația într-o declarație oficială adresată presei.

Potrivit lui surselor citate, care fac referire la o declarație a lui Georg Georgiev, președintele  organizației de tineret a GERB, în jurul orei 8 seara, polițiști în civil au percheziționat casa lui Boyko Borissov din Bankya. Întregul grup parlamentar GERB și mulți activiști de partid au ajuns în fața casei lui Borissov. Menko Menkov, un avocat al lui Boyko Borissov, nu a avut asistat la percheziție.

Siika Mileva, purtătorul de cuvânt a prim-procurorului, a declarat presei că, momentan, procuratura bulgară nu a fost informată despre acțiunile anchetei. Potrivit legislației, în caz de urgență, parchetul trebuie sesizat în termen de 24 de ore.

În urmă cu două zile, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef anticorupție european, aflată în Bulgaria la invitația premierului Kiril Petkov, a anunțat că PPO investighează peste 120 de sesizări privind utilizarea abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria.

Kovesi a spus că raportul anual va fi publicat la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul anului viitoare, și cuprinde informații și statistici privind cazurile și investigațiile efectuate de Parchetul European din fiecare țară. Potrivit acesteia, semnalele sunt pentru diverse infracțiuni – fraudă cu fonduri europene , achiziții publice, informații privind utilizarea abuzivă a subvențiilor agricole, abateri în domeniul construcțiilor, precum și fonduri de recuperare după COVID-19.

Procurorul- șef european a subliniat că după prima sa vizită în Bulgaria au fost stabilite mai multe canale pentru raportarea suspiciunilor de fraudă, iar Consiliul de Miniștri va deveni și un punct de contact cu Parchetul European, ceea ce reprezintă „un semnal clar al unui angajament puternic la cel mai înalt nivel – în conformitate cu tot ceea ce încearcă Parchetul European să realizeze în toate statele membre UE”.

Ea a explicat că, în timpul întâlnirii cu premierul, s-a discutat despre îmbunătățirea activității comune: „Ideea prim-ministrului Kiril Petkov de a crea un grup special care să lucreze cu Parchetul European ca garanție a autonomiei este ceva pentru care ar trebui să ne străduim”, a spus Kovesi.

Potrivit acesteia, în momentul de față, dacă au informații despre comiterea unei infracțiuni, diversele instituții se pot adresa Parchetului European. „Este important ca în Bulgaria să nu existe monopol asupra autorităților care pot trimite semnale către Parchetul European. Acest lucru poate fi făcut și de cetățeni, de ONG-uri, de jurnalişti și de oricine are informaţii”, a spus Kovesi.

„Faptul că Consiliul de Miniștri este un punct de contact este un semnal foarte puternic de voință politică de a lupta împotriva fraudei financiare. Avem două moduri de lucru – nu putem sta în birourile noastre și așteptăm, dar trebuie să fim proactivi”, a mai spus Kovesi.

Ea a subliniat importanța colaborării cu toate instituțiile, adăugând că nu va comenta subiecte naționale care nu sunt de competența sa.

„Ca de obicei, nu comentez problemele interne, ci comentez tot ce ține de PPO. Mi-am început vizita cu prim-ministrul, pentru că m-a invitat. Mâine voi avea o întâlnire cu procurorul general Ivan Gheshev și cu ministrul justiției Nadezhda Yordanova. Rolul meu este să fiu în contact cu toate autoritățile din Bulgaria”, a adăugat Kovesi.

Ea a adăugat că procurorii delegați europeni, precum și procurorii șefi, sunt independenți și că aceasta este o linie roșie care nu poate fi depășită și a explicat că nu a primit nicio informație că cineva încearcă să încalce această independență. „Procurorii delegați bulgari sunt profesioniști, am încredere în ei”, a adăugat ea.

„Împărtășim aceleași priorități, vorbim aceeași limbă. Dacă nu se detectează frauda, ​​nu va exista nicio investigație”, a spus Kovesi după întâlnirea cu Petkov. La rândul său, premierul a dat asigurări că va colabora cu Parchetul European atunci când va fi vorba despre corupție sau infracțiuni legate de fondurile UE.

„Bulgaria nu este un loc pentru astfel de lucruri”, a spus prim-ministrul Kiril Petkov. El a amintit că pot fi cercetate toate infracțiunile de după 2017.

„Sunt recunoscător dnei Kovesi care a spus că PPO și guvernul bulgar vor lucra împreună pentru rezultate reale”, a spus premierul la finalul întâlnirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.