Acasă Externe Agenda Europeana Cerere specială de propuneri pentru a sprijini statele membre să primească refugiați...

Cerere specială de propuneri pentru a sprijini statele membre să primească refugiați din Ucraina

DISTRIBUIȚI

 163992 – 22032022 – Comisia Europeană a lansat o cerere specială în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) pentru a sprijini statele membre să primească refugiați ucraineni în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și să elimine treptat dependența lor de combustibilii fosili din Rusia.

„UE a reacționat prompt, unit și puternic la invazia Ucrainei de către Rusia. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument flexibil, care se poate adapta la diferite circumstanțe politice. De această dată, este mobilizat pentru a ajuta statele membre să primească și să integreze persoanele care fug din calea războiului din Ucraina și să își reducă dependența de combustibilii fosili, inclusiv de cei de proveniență rusească, prin investiții în surse de energie curată și în tehnologii eficiente din punct de vedere energetic”, a afirmat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Un Instrument de Sprijin Flexibil pentru nevoi urgente

Până la 8 aprilie 2022, statele membre pot trimite Comisiei, prin intermediul autorității coordonatoare, cereri de sprijin tehnic care vizează:

consolidarea capacității instituționale și operaționale de a primi persoanele care fug din calea războiului din Ucraina – sprijinirea autorităților naționale pentru readaptarea și accelerarea accesului la servicii vitale (locuință, educație, asistență medicală, locuri de muncă, acces la sistemului de protecție temporară).

consolidarea integrării sociale și economice a refugiaților din Ucraina. În ceea ce privește accesul la piața muncii, de exemplu, Comisia va sprijini statele membre să instituie un mecanism standardizat de recunoaștere a calificărilor universitare ale refugiaților.

utilizarea optimă a fondurilor UE disponibile pentru a le oferi cazare familiilor sau copiilor neînsoțiți.

Cererea de sprijin pentru eliminarea treptată a dependenței statelor membre de combustibilii fosili din Rusia – prin identificarea celor mai bune reforme și investiții la nivel național, regional și transfrontalier, în conformitate cu planul REPowerEU al Comisiei pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și accelerarea tranziției către energia din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice  poate fi transmisă până la 24 martie 2022.

IST este principalul instrument de care dispune Comisia pentru a oferi, la cererea autorităților naționale, sprijin tehnic pentru realizarea de reforme în UE. Acesta face parte din cadrul financiar multianual 2021-2027 și din Planul de redresare pentru Europa. Instrumentul continuă acțiunile în cadrul Programului anterior de sprijin pentru reforme structurale, prin intermediul căruia s-au realizat, din 2017, peste 1.400 de proiecte de sprijin tehnic în toate statele membre.

La 9 martie 2022, Comisia a aprobat 225 de noi proiecte în cadrul ciclului 2022 al IST pentru a asista statele membre să pregătească, să conceapă și să implementeze reforme la finalul cărora statele vor dispune de administrații publice moderne și reziliente, de strategii de creștere durabilă și de economii reziliente. Multe proiecte de sprijin contribuie la punerea în aplicare a PRR-urilor naționale.

În cazul în care apar nevoi speciale, în cadrul IST se pot lansa și cereri specifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.