Acasă Externe Convorbire telefonică între șefii diplomațiilor americană și chineză

Convorbire telefonică între șefii diplomațiilor americană și chineză

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://www.chinadailyhk.com

163777 – 06032022 – Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat telefonic cu omologul său chinez, ministrul de externe Wang Yi, anunță Departamentul de Stat. Potrivit comunicatului oficial al purtătorului de cuvânt, Ned Price, șeful diplomației americane, Antony J. Blinken, a subliniat că Moscova va „plăti un preț mare” pentru „războiul său premeditat, neprovocat și nejustificat” din Ucraina. El a spus că „lumea urmărește să vadă ce națiuni susțin principiile de bază ale libertății, autodeterminării și suveranității”.

Potrivit CNN, care citează un comunicat de presă al ministerului de Externe al Chinei, ministrul Wang Yi a declarat că „evoluția” situației din Ucraina este „ceva China nu vrea să vadă”.

Problema Ucrainei este complicată și nu privește doar normele de bază ale relațiilor internaționale, ci este strâns legată de interesele de securitate ale diferitelor părți, a spus Wang, care a cerut să se concentreze nu numai pe soluționarea crizei actuale, ci și pe menținerea pe termen lung a stabilității în regiune.

„China sprijină toate eforturile care conduc la detensionarea și soluționarea politică a situației, în timp ce se opune oricăror mișcări contrare promovării unei soluții diplomatice și toarnă gaz pe foc”, a spus Wang.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China își formează întotdeauna propria poziție și politică în funcție de meritele problemei în sine, a spus Wang, adăugând că China consideră că criza din Ucraina ar trebui rezolvată în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU.

În primul rând, suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate, a spus Wang. În al doilea rând, el a cerut soluționarea pașnică a disputelor prin dialog.

Wang a spus că partea chineză speră că luptele vor înceta cât mai curând posibil, situația de pe teren va fi atenuată, securitatea civililor și a proprietății va fi garantată efectiv și va fi prevenită o criză umanitară de amploare.

De menționat că, pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică, Beijingul se află într-o poziție ingrată având în vedere parteneriatul cu Moscova. Cu toate acestea, China nu s-a grăbit să sprijine Rusia după ce economia sa a fost lovită  de sancțiuni din întreaga lume, experții apreciind că opțiunile Beijingului sunt limitate. Analiștii spun că băncile și companiile chineze se tem și de sancțiuni secundare dacă au de-a face cu omologii ruși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.