Acasă Externe Declarația șefilor de stat sau de guvern, reuniți la Versailles

Declarația șefilor de stat sau de guvern, reuniți la Versailles

DISTRIBUIȚI

163857 – 11032022 – 

  1. Acum două săptămâni, Rusia a readus războiul în Europa. Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea la nivel european și mondial. Provoacă nespus de multă suferință populației ucrainene. Rusia, și complicele său, Belarusul, poartă întreaga responsabilitate pentru acest război de agresiune, iar cei care se fac responsabili vor fi trași la răspundere pentru crimele lor, inclusiv pentru vizarea fără discriminare a civililor și a obiectivelor civile. În acest sens, salutăm decizia procurorului Curții Penale Internaționale de a deschide o investigație. Solicităm ca siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina să fie garantate imediat, cu asistența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Cerem Rusiei să înceteze acțiunea sa militară și să retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei imediat și necondiționat și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.
  2. Felicităm poporul ucrainean pentru curajul de care dă dovadă în apărarea propriei țări și a valorilor noastre comune ale libertății și democrației. Nu îi vom lăsa singuri. UE și statele sale membre vor continua să ofere sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat. Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice după încetarea agresiunii ruse. Suntem hotărâți să ne intensificăm și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și suntem în continuare pregătiți să adoptăm rapid noi sancțiuni.
  3. Nenumărate persoane fug din calea războiului din Ucraina. Oferim protecție temporară tuturor refugiaților de război din Ucraina. Felicităm țările europene, în special pe cele situate la frontierele cu Ucraina, pentru că au dat dovadă de o solidaritate imensă în găzduirea refugiaților de război ucraineni. UE și statele sale membre vor continua să își manifeste solidaritatea și să ofere sprijin umanitar, medical și financiar tuturor refugiaților și țărilor care îi găzduiesc. Solicităm să fie puse la dispoziție fonduri, fără întârziere, prin adoptarea rapidă a propunerii privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) și prin REACT-EU. Facem apel la Rusia să își respecte pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar. Rusia trebuie să asigure accesul umanitar sigur și neîngrădit la victimele din Ucraina și la persoanele strămutate în interiorul țării și să permită trecerea în condiții de siguranță a civililor care doresc să plece.
  4. Consiliul European a recunoscut aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina, astfel cum se menționează în Acordul de asociere. La 28 februarie 2022, exercitând dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin, președintele Ucrainei a transmis cererea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene. Consiliul a acționat rapid și a invitat Comisia să-și prezinte avizul cu privire la această cerere în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate. În așteptarea acestui aviz și fără întârziere, vom continua să ne consolidăm legăturile și să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să își urmeze calea europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană.
  5. Consiliul a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la cererile depuse de Republica Moldova și de Georgia.

Sursa:Consiliul European

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.