Acasă Cultura/Media Expoziția foto-documentara „190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial

Expoziția foto-documentara „190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial

DISTRIBUIȚI

163711 – 01032022  – Muzeul Național de Istorie a României anunţă deschiderea expoziției foto-documentare „190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial”. Proiectul expozițional este organizat de Editura „Monitorul Oficial” R.A., în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Arhivelor Naţionale ale României şi AGERPRES.

Expoziția este realizată cu ocazia aniversării a 190 de ani de existență a „Monitorului Oficial”, publicaţie oficială a statului român, al cărei prim număr a apărut în anul 1832. Publicația reprezintă un caz singular în presa românească, având o apariție neîntreruptă. „Monitorul Oficial” a devenit, încă de la înfiinţare, un adevărat breviar al principalelor evenimente istorice, politice şi culturale care au dus la apariţia şi evoluţia României moderne.

Expoziția va fi accesibilă publicului, începând de miercuri, 2 martie 2022, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Prin intermediul expoziției publicul are ocazia să descopere trecutul documentar al ţării, aşa cum s-a reflectat, timp de 190 de ani, în paginile „Monitorului Oficial”. Acesta este completat armonios cu istoricul instituţiei, care, în afară de publicarea foii oficiale, a însemnat şi apariţia părţii neoficiale, deosebit de interesante din perspectiva anunţurilor conţinute: dezbateri parlamentare, ştiri din străinătate, critică literară şi de teatru, dizertaţii ştiinţifice şi istorice, anunţuri judiciare, reclame la firme de lux, chiar şi… anecdote.

Astfel, din Monitorul Oficial nr. 169 reiese că în 1881 s-au pus bazele înfiinţării primei societăţi române pentru fabricarea hârtiei.

Tot în 1881, în Monitorul Oficial nr. 24 apare proiectul de lege pentru acordarea unei burse Mariei V. Cuţarida „ânteia femeia care a cugetat a îmbrăţişa o profesiune liberă şi face pentru aceasta studii speciale în medicină”. În acelaşi an, în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 aprilie, apărea legea care stabilea că preşedintele Consiliului de Miniştri poate să nu aibă portofoliu. Maria Cuţarida Crătunescu a devenit prima femeie cu titlul de doctor în medicină din România, iar din Monitorul Oficial nr. 44 din 1878 aflăm că, deşi cu o situaţie destul de precară, tânăra studentă donase armatei române suma de 100 de franci.

În 25 martie 1884 regele Carol I a propus la Academie alcătuirea unui Etimologicum magnum Romaniae, pentru a nu se pierde pentru generaţiile viitoare frumoasa şi bogata limbă română conţinând toate cuvintele vechi, promiţând să contribuie anual cu 6.000 de lei puşi la dispoziţia Academiei (Monitorul Oficial nr. 282). Ca răspuns, Academia a încredinţat realizarea dicţionarului lui B. P. Haşdeu.

În 1936, la biblioteca Monitorului Oficial existau deja 13201 de volume care fuseseră consultate de 6491 de persoane. Cititorii, „care aveau un acces facil la informaţii, fie prin intermediul cataloagelor, fie al tablelor de materii publicate în monitoare”, dispuneau de o sală de lectură cu 23 de locuri.

Direcţiunea Generală a Monitorului Oficial şi Imprimeriilor Statului administra în anii ’40: Monitorul Oficial, Imprimeria Centrală, Imprimeria Naţională, Imprimeria Chişinău, Fabrica de Timbre şi Editura „Monitorul Oficial” din bulevardul Elisabeta nr. 29.

Alături de documentele din patrimoniul editurii cu privire la evoluția instituției, vor fi expuse volume „istorice” ale Monitorului Oficial din colecția Muzeului Național de Istorie a României.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 2 – 20 martie 2022, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.