Acasă Externe Importanța Ucrainei și a Federației Ruse pentru piețele agricole globale și riscurile...

Importanța Ucrainei și a Federației Ruse pentru piețele agricole globale și riscurile asociate conflictului actual

Avertismentul șefului ONU: „Acest război depăşeşte cu mult Ucraina. Trebuie să evităm un uragan al foametei”

DISTRIBUIȚI

163898 – 15032022 – O evaluare FAO care analizează importanța Ucrainei și a Federației Ruse pentru piețele agricole globale și riscurile asociate conflictului actual, arată că ambele țări beligerante sunt printre cei mai importanți producători de mărfuri agricole din lume, ambele țări fiind exportatoare nete de produse agricole și lideri în aprovizionarea piețelor globale cu produse alimentare și îngrășăminte, situație care poate fi o vulnerabilitate crescută la șocuri și volatilitate.

În 2021, fie Federația Rusă, fie Ucraina (sau ambele) s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui, în timp ce Federația Rusă a fost, de asemenea cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte cu azot și al doilea furnizor principal atât de îngrășăminte cu potasiu și fosfor.

Simulările FAO care evaluează impactul potențial al unei reduceri bruște și abrupte a exporturilor de cereale și semințe de floarea-soarelui de către cele două țări indică faptul că aceste deficiențe ar putea fi compensate doar parțial de soluții alternative în timpul sezonului de comercializare 2022-2023. Capacitatea multora dintre aceste state de a crește producția și livrările poate fi limitată de costurile ridicate ale inputurilor de producție. În mod îngrijorător, decalajul global de aprovizionare care rezultă ar putea duce la creșterea prețurilor internaționale la alimente și furaje cu 8 până la 22% peste nivelurile lor deja majorate.

Dacă conflictul menține prețurile țițeiului la niveluri ridicate și prelungește participarea redusă la exporturile globale a celor două țări dincolo de sezonul 2022-2023, ar apărea un decalaj considerabil de aprovizionare pe piețele globale de cereale și semințe de floarea-soarelui, chiar dacă țările producătoare alternative își extind producția. Acest lucru ar menține prețurile internaționale ridicate cu mult peste nivelurile de referință.

Pentru a preveni sau limita efectele negative ale conflictului asupra sectoarelor alimentare și agricole din Ucraina și Federația Rusă, FAO recomandă menținerea comerțului internațional cu alimente și îngrășăminte pentru a satisface cererea internă și globală. De asemenea, lanțurile de aprovizionare trebuie menținute pe deplin operaționale, inclusiv protecția culturilor, a sectorului zootehnic, a infrastructurii de procesare a alimentelor și a tuturor sistemelor logistice.

Pentru a absorbi șocurile induse de conflict și pentru a rămâne rezistente, FAO recomandă țărilor care depind de importurile de alimente din Ucraina și Federația Rusă să își diversifice sursele de aprovizionare cu alimente, bazându-se pe alte țări exportatoare, pe stocurile de alimente existente sau creșterea diversității producției interne.

În ceea ce privește restricțiile la export FAO susține că trebuie evitate, pentru că o asemenea măsură ar exacerba volatilitatea prețurilor și ar limita capacitatea tampon a pieței globale, cu efecte negative pe termen mediu.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat asupra repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un „uragan al foametei” în multe ţări.

”Ucraina este în flăcări” şi ”țara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii”. ”Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a declarat el în faţa presei la New York.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească ”cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”, a subliniat Antonio Guterres, citat de Agerpres.

”Acest război depăşeşte cu mult Ucraina”, a mai spus el. ”Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”. ”Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a precizat el.

În total, ”45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen”, a spus şeful ONU, cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.