Acasă Externe Agenda Europeana Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului atenționează Regatul Unit cu privire...

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului atenționează Regatul Unit cu privire la proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://www.ohchr.org

163960 – 18032022 – Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut guvernului și Parlamentului din Regatul Unit să se asigure că propunerea de lege privind naționalitatea și frontierele nu aduce atingere protecției drepturilor omului pentru refugiați și alți migranți.

Printre altele, proiectul de lege, așa cum a fost introdus, propunea tratarea diferită a solicitanților de azil, în funcție de modul în care au ajuns în Regatul Unit, momentul în care au solicitat azil, ruta de călătorie și de legăturile cu așa-numitele țări terțe sigure. De asemenea, s-a propus incriminarea intrării neregulamentare, precum și facilitarea migrației neregulamentare și se acorda autorităților dreptul de a retrage, fără notificare, a cetățenii. De asemenea, se propunea înființarea unor centre de procesare offshore pentru solicitanții de azil.

Proiectul de lege a fost depus în Camera Comunelor și a fost luat în considerare de Camera Lorzilor, care recent a respins părți substanțiale din prevederile cu privire la aceste probleme, introducând o serie de alte modificări, aducând proiectul de lege la o formă mai apropiată de normele internaționale. 

„Respingerea în Camera Lorzilor a prevederilor cheie ale proiectului de lege ar trebui să trimită un semnal convingător guvernului Regatului Unit că sunt necesare modificări semnificative. Îndemn guvernul și parlamentarii din Camera Comunelor să acționeze pe acest semnal și să aducă legislația propusă în conformitate cu legislația internațională a drepturilor omului și cu Convenția privind refugiații din 1951”, a spus Bachelet.

„Dacă nu va fi modificată, legea rezultată va sancționa persoanele care intră în Regatul Unit prin mijloace neregulamentare ca și cum ar fi infractori, cu încălcarea legislației și standardelor internaționale, și va separa solicitanții de azil care sosesc în Marea Britanie pe două niveluri, încălcând dreptul fiecărei persoane la o evaluare individuală a propriilor nevoi de protecție”.

„De asemenea, sunt îngrijorat că proiectul de lege, așa cum a fost formulat inițial, ar permite cetățenilor britanici să fie privați de cetățenia britanică fără notificare și într-o manieră arbitrară, riscând creșterea apatridiei și că eforturile de a incrimina pe cei care facilitează migrația ilegală ar putea pedepsi și descuraja oamenii de la salvarea migranților aflați în primejdie pe mare, ceea ce poate duce la consecințe grave, inclusiv pierderi mai tragice de vieți omenești”.

„În plus, centrele de procesare offshore propuse ar expune solicitanții de azil la riscuri reale de transferuri forțate, la perioade prelungite de izolare și privare de libertate, încălcarea drepturilor omului și a demnității lor”, a mai spus Bachelet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.