Acasă Anchete Investigație în Lituania a Parchetului European

Investigație în Lituania a Parchetului European

DISTRIBUIȚI

163959 – 18032022 – Procurorul delegat al Parchetului European conduce o anchetă preliminară, desfășurată de Departamentul Klaipėda al Serviciului Special de Investigații (STT) din Lituania, privind suspicini de abuz în serviciu, fraudă și falsificare de documente cu scopul obținerii ilegale de fonduri europene. Sesizarea transmisă vizează șase persoane. Ofițerii STT din din Lituania au percheziționat douăzeci de adrese.

Potrivit datelor anchetei preliminare declanșate de oficialii STT, un mic parteneriat a semnat un acord pentru a primi finanțare UE în valoare de 200.000 euro prin furnizarea de informații false despre sine, adică neîndeplinirea efectivă a cerințelor de eligibilitate pentru beneficiari. Unul dintre criteriile de eligibilitate a fost deținerea unei anumite sume de bani în contul bancar al parteneriatului mic. Se suspectează că suma respectivă a fost ”împrumutată temporar” în mod fictiv de la terți. Potrivit datelor disponibile, unele dintre aceste persoane sunt subordonate soțului/soției conducătorului societății mici din societatea pe care o conduce.

De asemenea, se bănuiește că a fost organizată o achiziție publică potențial netransparentă pentru implementarea proiectului planificat, în urma căreia s-a încheiat,  cu un alt parteneriat, un contract de lucrări de construcții în valoare de peste 480.000 euro.

Există indicii că documentele de grant au furnizat cifre false cu privire la volumul și calendarul presupuselor lucrări de construcție, care au dus la transferul ilegal a zeci de mii de euro din asistență financiară UE către această asociere.

Administratorii ambelor parteneriate mici, soțul unuia dintre manageri, doi angajați ai unei firme de construcții și o persoană care lucrează în sectorul construcțiilor sunt suspectați de abuz în serviciu, fraudă și fals de documente în scopul obținerii frauduloase de finanțare UE pentru proiect. Datele disponibile în prezent sugerează că suspecții operau într-un grup organizat, ceea ce este o circumstanță agravantă.

Ancheta preliminară a permis împiedicarea obținerii a aproximativ 170.000 euro din asistență financiară UE prin acțiuni presupuse ilegale ale suspecților.

PPO reamintește că, până la probarea vinovăției conform legii, persoanele fizice sunt prezumate nevinovate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.