Acasă Social Aparare Participarea ministrului Apărării la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

Participarea ministrului Apărării la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

DISTRIBUIȚI

 163925 – 16032022 –  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat miercuri, 16  martie, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, prezidată de Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Agenda evenimentului, desfășurat pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a concentrat pe evoluțiile conflictului armat și pe implicațiile acestuia la adresa Alianței.

În acest sens, aliații au discutat despre continuarea procesului de adaptare pe termen mediu și lung a posturii de descurajare și apărare, ca răspuns la noile realități ale mediului geostrategic european, în vederea pregătirii unui pachet decizional consistent pentru Summit-ul de la Madrid, din 29-30 iunie a.c.  

În cadrul primei sesiuni de lucru, la care au fost invitați să participe și miniștrii apărării din Suedia, Finlanda, Georgia și Ucraina (via VTC) și reprezentanții  UE, au fost abordate aspectele relaționate conflictului din Ucraina și impactului asupra securității Alianței și a partenerilor din imediata vecinătate, precum și pe sprijinul pe care statele aliate, în format bilateral, îl acordă Ucrainei.

Pe fondul războiului din Ucraina, această sesiune de lucru a reprezentat un semnal puternic privind sprijinul și susținerea aliată pentru acești parteneri importanți ai NATO și în special pentru Ucraina. Pe parcursul evenimentului, ministrul Vasile Dîncu a prezentat îngrijorările și preocupările României referitoare la conflictul declanșat de Federaţia Rusă în Ucraina, care a dus la distrugerea țării și la nenumărate pierderi de vieți omenești, accentuând implicațiile acestui conflict pentru securitatea regională. În context, demnitarul român a făcut referire la acțiunile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, menționând înființarea hub-ului logistic de la Suceava, destinat ajutorului umanitar și eforturile naționale pentru sprijinirea fluxului masiv de refugiați.

Dezbaterile din cea de-a doua sesiune de lucru, în format exclusiv aliat, s-au concentrat pe procesul de adaptare pe termen mediu și lung a NATO.

În cadrul sesiunii, ministrul român al apărării naționale a exprimat susţinerea fermă a Bucureştiului pentru adaptarea şi consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO având în vedere provocările fără precedent la adresa arhitecturii de securitate europene.

În acest sens, a accentuat cerinţa privind înființarea neîntârziată a unor structuri operaționale aliate defensive în regiunea Mării Negre, după modelul celor deja existente în Polonia şi statele baltice, care să asigure efortul comun necesar în sprijinul consolidării posturii aliate la nivel regional și a reiterat disponibilitatea României de a găzdui o astfel de structură aliată.

Totodată, ministrul român s-a pronunțat pentru adaptarea pe termen lung a Alianței, care este esențială pentru îndeplinirea acestor obiective ambițioase. În context, ministrul Dîncu a evidențiat recenta decizie a României de creștere a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.