Acasă Externe Agenda Europeana Platformă online cu peste 1,5 milioane de proiecte finanțate de UE

Platformă online cu peste 1,5 milioane de proiecte finanțate de UE

DISTRIBUIȚI

163950 – 18032022 – Comisia Europeană a lansat „Kohesio”, cu ocazia celui de-al 8-lea Forum privind coeziunea, o platformă publică online care reunește toate informațiile referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, finanțate, începând din 2014, din FEDR și FSE.

În premieră, se creează și se pune la dispoziția tuturor o platformă cuprinzătoare de date privind proiectele, care va fi disponibilă în toate limbile UE. Realizarea acestei platforme a necesitat o cooperare strânsă cu autoritățile de management din diferite state membre sau regiuni, întrucât proiectele de coeziune sunt gestionate de autoritățile naționale și regionale.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a arătat că astfel ”politica de coeziune câștigă în deschidere și transparență” și că ”Proiectele finanțate prin politica de coeziune nu vor avea secrete pentru nimeni!”

Platforma Kohesio pune la dispoziția tuturor informațiile deținute de autoritățile de management. Cu un volum impresionant de date, aceasta ilustrează contribuția esențială a politicii de coeziune la coeziunea economică, teritorială și socială a regiunilor UE, precum și la dubla tranziție verde și digitală, prin implementarea și finanțarea unei game largi de priorități politice în statele membre. De asemenea, platforma încurajează identificarea și schimbul de bune practici între regiuni și state membre.

Kohesio oferă:

  • date standardizate referitoare la 1,5 milioane de proiecte din perioada de finanțare 2014-2020, inclusiv linkuri către programele și fondurile respective;
  • date standardizate referitoare la cei 500.000 de beneficiari ai proiectelor și la stadiul punerii în aplicare a acestora;
  • date care acoperă peste 300 de programe operaționale în toate cele 27 de state membre;
  • hartă interactivă care permite extragerea datelor pe criterii geografice;
  • toate informațiile vor fi traduse în toate limbile UE.

În colaborare cu autoritățile de management selectate de statele membre pentru a gestiona fondurile de coeziune, Comisia va continua să dezvolte platforma „Kohesio” pentru a include proiecte din noua perioadă de programare 2021-2027. În lunile următoare, platforma va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE.

Comisia asigură astfel transparența finanțărilor din fondurile Uniunii și pune aceste informații la dispoziția publicului. Din acest motiv, în decembrie 2015 a fost lansată platforma de date deschise privind coeziunea, care permite utilizatorilor să urmărească progresele înregistrate în punerea în aplicare a politicii de coeziune la nivelul UE, pe teme, țări sau fonduri. Platforma Kohesio completează platforma de date deschise privind coeziunea cu un registru unic și cuprinzător de informații privind proiectele și beneficiarii care primesc finanțare în cadrul politicii de coeziune. Cele două platforme vor coexista, deoarece oferă două perspective diferite: datele privind coeziunea cuprind informații financiare la nivel de program, în timp ce Kohesio oferă informații detaliate la nivel de proiect.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.