Acasă Externe Agenda Europeana Pregătiri pentru bugetul european 2023

Pregătiri pentru bugetul european 2023

DISTRIBUIȚI

163916 – 16032022 – Consiliul Uniunii Eropene a trasat prioritățile pentru bugetul UE pe 2023. Astfel, Consiliul a stabilit că, pentru al treilea an consecutiv, bugetul pentru 2023 va fi consolidat prin fondurile din instrumentul temporar de redresare, Next Generation EU (NGEU) și că toate instituțiile Uniunii trebuie să respecte cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, bazat pe unitate, anualitate, buna gestiune financiară și transparență.

De asemenea, bugetul anului 2023 trebuie să fie realist, dar construit prudent pentru a face față și situațiilor neprevăzute, iar posibilele realocările să permită plata cererilor depuse de state și o monitorizarea eventualelor restanțe.

De asemenea, insistă asupra înregistrării în buget doar a cheltuielilor absolut necesare și disciplinei bugetare, având în vedere stabilizarea efectivelor de personal și reducerea cheltuielilor administrative.

Având în vedere previziunile din ce mai în ce mai exacte ale statelor, Consiliul cere Comisiei Europene să țină cont de nevoia de previzibilitate a statelor.

Orice cheltuială suplimentară care excede cadrul bugetar multianual trebuie justificată clar și transparent.

Comisia trebuie să prezinte bugetul pentru anul 2023 cât mai curând (cel târziu până în săptămâna 23), astfel încât parlamentele naționale să aibă suficient timp să-l analizeze și să simplifice conținutul documentelor sale bugetare, făcându-le mai concise, mai transparente și cât mai actualizate.

Se recomandă Comisiei Europene ca la construirea gubetului pentru anul viitor să aibă în vedere și rezevre pentru noi acte juridice ori pentru modificări încă neadoptate.

Bugetul anual al UE stabilește toate cheltuielile și veniturile Uniunii Europene pentru un an. Acesta asigură finanțarea programelor și politicilor UE în conformitate cu prioritățile politice și obligațiile legale ale UE.

Bugetele anuale trebuie să se încadreze în limitele cheltuielilor („plafoane”) stabilite în cadrul financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE. De obicei, UE își stabilește bugetul anual la un nivel mai redus, pentru a putea face față, dacă este necesar, cheltuielilor neprevăzute.

Procedura adoptării bugetului este prevăzută la articolul 314 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Bugetul anual al UE este hotărât de Consiliu Uniunii Europene și de Parlamentul European, care au drept de decizie egal în legătură cu proiectul de buget propus de Comisia Europeană. Din momentul acordului între Consiliu și Parlament, Comisia are la dispoziție 14 zile pentru a-l adopta în mod formal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.