Acasă Politic Prim-ministrul Guvernului României, Nicolae Ciucă: Prețurile la energie electrică și gaze vor...

Prim-ministrul Guvernului României, Nicolae Ciucă: Prețurile la energie electrică și gaze vor fi plafonate pentru un an. Tarifele valabile de la 1 aprilie

DISTRIBUIȚI

 163897 – 15032022 – Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seara, într-o declarație publică, un set de măsuri care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw”, a spus premierul.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat el.

Actuala schemă de compensare rămâne în vigoare până la 31 martie.

Prim-ministrul a mai spus că România discută cu Comisia Europeană pentru continuarea, și în acest an, a sprijinul acordat marilor consumatori (combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime).

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a subliniat premierul.

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi”, a explicat acesta.

Premierul a mai spus că România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri și a dat din nou asigurări stocurile de alimente ale României sunt acoperitoare pentru nevoile noastre și că fermierii și agricultorii români au sprijinul Guvernului pentru pregătirea anului agricol.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.