Acasă Externe Prima întâlnire la nivel înalt de la invadarea Ucrainei

Prima întâlnire la nivel înalt de la invadarea Ucrainei

DISTRIBUIȚI

163798 – 07032022 – Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, şi omologul său rus Serghei Lavrov se vor întâlni în data de 10 martie, în Antalya, în cadrul Forumului Diplomației din Antalya, care are loc la sfârșitul acestei săptămâni în Turcia. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Aceasta este prima întâlnire la nivel înalt de la momentul invadării Ucrainei de către Federația Rusă.

„Vom ține această întâlnire în format tripartit la Antalya joi, 10 martie”, a spus Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Agenția Anadolu.

Exprimându-și speranța că întâlnirea „va fi un punct de cotitură” și „un pas important” către pace și stabilitate, ministrul turc de externe a spus că Ankara „va continua să depună eforturi pentru o pace durabilă”. De asemenea, șeful diplomației turce a mai menționat că „spațiul aerian deschis al Turciei are o importanță strategică și umanitară”.

Forumul Diplomației Antalya va avea loc în perioada 11-13 martie în provincia Antalya, pe coasta mediteraneană a Turciei.

Ministrul Mevlüt Çavuşoğlu anticipase această întâlnire încă din 4 martie, după Reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe ai NATO pe tema războiului Rusia-Ucraina, însă în acel moment nu existau confirmările de participare din partea părților beligerante.

Războiul ruso-ucrainean a fost dezaprobat de comunitatea internațională, Uniunea Europeană, Regatul Unit și SUA, printre altele, impunând Moscovei o serie de sancțiuni economice severe.

Cel puțin 364 de civili au fost uciși și alți 759 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a lansat un război împotriva țării din Europa de Est pe 24 februarie, potrivit cifrelor ONU, dar cifrele sunt provizorii, bilanțul real fiind, probabil, mai mare.

Peste 1,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina, refugiindu-se în țările vecine, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Forumul Diplomației din Antalya este programat în perioada 11-13 martie. Cu o zi mai devreme, miniștrii de externe rus, iranian și turc vor avea o întâlnire în format Astana pe tema Siriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.