Acasă Social Primăria Sfântu Gheorghe oferă 700 de lei tinerilor români şi maghiari care...

Primăria Sfântu Gheorghe oferă 700 de lei tinerilor români şi maghiari care învaţă limba celeilalte comunităţi

DISTRIBUIȚI

   163981 – 21032022 – Primăria Sfântu Gheorghe a lansat un program multianual pentru tineret de învăţare a limbilor română şi maghiară şi va acoperi din bugetul local o parte din cheltuielile suportate de cursanţii care doresc să înveţe limba celeilalte etnii.

Reprezentanţii Primăriei au precizat, într-o postare pe internet, că municipalitatea oferă o subvenţie de 700 de lei tinerilor care participă la acest program.

„Primăria organizează programul de învăţare a limbilor străine împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, extensia din Sfântu Gheorghe. Participanţii trebuie să plătească o taxă de înscriere de 1.000 de lei şi pot solicita o rambursare de 700 de lei la finalizarea cu succes a cursului. Rambursarea se va acorda numai pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului”, menţionează reprezentanţii Primăriei.

Cursurile se vor desfăşura în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie şi septembrie-decembrie, cu un program săptămânal de 6-7 ore.

Durata totală a cursurilor este de 120 de ore, din care 100 de ore vor fi online prin intermediul platformei ZOOM şi 20 de ore cu prezenţă fizică.

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe, au absolvit o şcoală profesională sau un liceu, urmează studii superioare în oraş sau sunt angajaţi în Sfântu Gheorghe.

Cererile de înscriere pot fi depuse în perioada 21-25 martie la Biroul de Tineret al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, str. Korosi Csoma Sandor nr. 5.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat recent că pentru acest program va fi alocat un buget de 100.000 de lei, care va putea fi suplimentat până la un milion de lei dacă vor exista solicitări.

„Nu o să mă uit niciodată la bani pentru ca maghiarii să înveţe româna şi românii să înveţe maghiară. Deci eu cred că e cel mai important lucru pentru această comunitate (…) Asta cred că este nivelul de a trăi împreună în respect şi de a proiecta un viitor împreună în acest oraş”, a declarat Antal Arpad.

Potrivit autorităţilor locale, programul s-a conturat în urma unei consultări avute anul trecut cu tinerii din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraş din ţară, dar şi pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.

Potrivit acesteia, din discuţiile avute cu preşedinţii consiliilor elevilor din liceele din municipiu a reieşit că tinerii sunt deschişi să comunice şi să desfăşoare activităţi comune cu cei de altă etnie, dar se lovesc de bariera lingvistică. AGERPRES

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.