Acasă Anchete Interne Proiecte de prevenire antidrog, derulate de ANA în grădiniţele și şcolile primare...

Proiecte de prevenire antidrog, derulate de ANA în grădiniţele și şcolile primare din România

DISTRIBUIȚI

163843 – 10032022 –  Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, continuă implementarea proiectelor ,,Cum să creştem sănătoşi” şi „ABC-ul emoţiilor”, adresate copiilor de grădiniță şi şcolarilor din ciclul primar.

,,Cum să creştem sănătoşi” conține șapte activități de formare de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor devârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare fără violenţă a conflictelor şi de luare a deciziilor.

„ABC-ul emoţiilor” conține șase activități care se adresează elevilor din clasele I şi a II-a şi presupune  formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor neplăcute, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Proiectele au fost concepute de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, conform recomandărilor internaționale și europene în domeniu. După o perioadă de pilotare cu succes la nivel local, proiectele au fost implementate, la nivel național, începând cu anul 2017, iar până în prezent au avut ca beneficiari direcți 80.918 de preșcolari și elevi (,,Cum să creştem sănătoşi”) și 78.315 de elevi („ABC-ul emoţiilor”).

Prin continuarea derulării acestor două proiecte la nivel naţional, şi în anul şcolar 2021 – 2022, specialiştii ANA din cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), împreună cu cadrele didactice formate, urmăresc prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, pentru cel puţin 28.200 de copii.

Activitățile celor două proiecte sunt concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles. Cei mici învăţă, prin joc, şi activităţi practice (desenat, decupat, scenete etc.), care sunt comportamentele ce îi vor ajuta să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de pericole.

La vârsta preşcolară şi şcolară mică, copiii deprind comportamente prin observarea şi imitarea adulţilor şi îşi formează reprezentarea stării de sănătate şi de boală. Pentru perioada învăţământului preşcolar şi debutul în învăţământul şcolar, prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri coincide cu acţiuni de promovare a sănătăţii, încurajând copiii să adopte un stil de viaţă sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.