Acasă Externe Agenda Europeana Răspuns european coordonat pentru educația copiilor refugiați de război

Răspuns european coordonat pentru educația copiilor refugiați de război

DISTRIBUIȚI
foto Arhivă

163935 – 17032022 – Reuniți într-o videoconferință informală, miniștrii educației din statele membre UE, cu participarea comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, au discutat despre un răspuns coordonat în domeniul Educației crizei prin care trec sute de mii de copii refugiați de război din Ucraina, despre asistența concretă care poate fi acordată elevilor, profesorilor și personalului educațional din Ucraina.

Având în vedere afluxul de refugiați cauzat de conflictul din Ucraina, este necesar un răspuns coordonat din partea sistemelor educaționale europene.

La invitația lui Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educației și președinte în exercițiu al președinției, discuțiile au fost deschise de ministrul ucrainean pentru educație și știință, Sherhiy Shkarlet.

Miniștrii europeni ai educației și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean și mai precis cu copiii și cu întreg personalul din educație.

În timp ce spațiul european al educației este consolidat, este necesar să se stabilească o coordonare europeană reală pentru schimbul de bune practici ca răspuns comun la școlarizarea copiilor ucraineni în UE.

Miniștrii statelor membre UE și Comisia au discutat despre cooperarea între autoritățile naționale pentru coordonarea inițiativelor de conectare cât mai rapidă a ministerelor din UE.

Prima componentă a răspunsului are în vedere partajarea și punerea în comun a conținutului educațional digital pentru continuarea educației în Ucraina și în Uniunea Europeană.

O a doua componentă vizează bunăstarea elevilor la școală și sprijinirea profesorilor care, la rândul lor, trebuie să își asume aceste responsabilități în perioada de criză.

Al treilea palier presupune folosirea experienței dobândite în timpul crizei de sănătate în ceea ce privește învățarea la distanță, la care statele membre pot apela în continuare prin folosirea platformele existente, iar programul eTwinning va fi folosit și pentru sprijinirea profesorilor.

Miniștrii se vor reuni pe 5 aprilie la Consiliul miniștrilor educației din Luxemburg pentru a discuta despre modul în care pot continua să sprijine în mod colectiv Ucraina.

Din 24 februarie, peste trei milioane de ucraineni au părăsit Ucraina, jumătate dintre ei fiind copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.