Acasă Externe Agenda Europeana Sprijin european pentru ca statele să poată răspunde nevoilor refugiaților

Sprijin european pentru ca statele să poată răspunde nevoilor refugiaților

DISTRIBUIȚI

164028 – 24032022 – Comisia Europeană a instituit o platformă de solidaritate, care reunește statele membre și agențiile UE, pentru coordonarea sprijinului acordat statelor membre care au nevoie. Platforma va contribui la organizarea transferurilor de persoane în interiorul UE către statele membre care dispun de capacitate de primire și poate contribui, de asemenea, la stabilirea unor căi de acces către țări terțe care găzduiesc deja comunități ucrainene semnificative, cum ar fi Canada sau Regatul Unit. În sectorul privat, multe companii de transport au organizat trenuri umanitare și au oferit bilete gratuite celor care se refugiază. UE ajută la repatrierea resortisanților din afara Ucrainei care se aflau în această țară în momentul izbucnirii războiului, de exemplu prin intermediul primelor zboruri umanitare de returnare voluntară, sprijinite de Frontex, din Polonia în Tadjikistan și în Kârgâzstan.

Pentru a spriji financiar statele membre care găzduiesc persoane ce fug din calea războiului din Ucraina, Comisia Europeană a lansat Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) și a modificat fondurile pentru afaceri interne pentru perioada 2014-2020. Prin Instrumentul de sprijin tehnic statele vor fi sprijinite să-și  dezvolte capacitatea instituțională și operațională de primire a refugiaților din Ucraina, consolidând integrarea socială și economică a acestora. Prin REACT-EU, în special tranșa din 2022 de până la 10 miliarde euro, poate fi utilizată de statele membre. Pentru statele de la frontiera cu Ucraina UE  va pune la dispoziție prefinanțări în valoare de 3,4 miliarde euro pentru a accelera accesul la fonduri. O finanțare semnificativă este disponibilă, de asemenea, în cadrul financiar 2021-2027 adoptat, atât din fondurile pentru afaceri interne, cât și din fondurile politicii de coeziune.

În cele patru săptămâni de la invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, 3,5 milioane de persoane (în principal femei și copii) s-au refugiat în UE și se estimează că aproximativ 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei. Pentru asistarea rapidă și acordarea unui statut juridic clar refugiaților, UE a activat, pentru prima dată în istoria ei, Directiva privind protecția temporară. Dincolo de protecția civilă de urgență, UE ia și măsuri suplimentare pentru sprijinirea statelor membre care acordă ajutorul umanitar (dreptul la educație, asistență medicală, cazare și locuri de muncă) refugiaților.

Astfel, copiilor trebuie să li se garanteze accesul rapid și fără discriminare la sprijinul de care au nevoie. Garanția europeană pentru copii începe odată cu înregistrarea lor la intrarea în UE. Atenție deosebită  se acordă copiilor instituționalizați (de exemplu, din orfelinate) și copiilor expuși riscului de trafic și răpire. În plus, Comisia Europeană pregătește proceduri standard pentru transferarea minorilor neînsoțiți.

De asemeena, copiilor refugiați care ajung pe teritoriul UE trebuie să li se asigure accesul la educație.  Platforma „School Education Gateway” va servi ca un ghișeu unic pentru materiale educaționale din Ucraina și materiale ale statelor membre în limba ucraineană. Comunitatea eTwinning poate ajuta grupurile create în spațiul securizat al platformei pentru sprijinirea cadrelor didactice. Flexibilitatea pe care o oferă programul de finanțare Erasmus+  va fi utilizată pentru a sprijini accesul studenților refugiați la educație și integrarea în instituțiile de învățământ superior a profesorilor care fug din calea războiului.

Datorită unui mecanism de solidaritate instituit de Comisie, persoanele care au nevoie urgentă de spitalizare și tratament specializat pot fi transferate rapid între statele membre, 10 000 de paturi fiind deja disponibile în acest scop. ECDC monitorizează situația sanitară pe teren și a emis orientări privind prevenirea și controlul bolilor infecțioase. Prin intermediul HERA, Comisia sprijină furnizarea de vaccinuri, o atenție deosebită acordându-se vaccinării copiilor. UE va lua măsuri specifice de sprijinire a sănătății mintale și pentru depășirea traumelor celor care fug din calea războiului, inclusiv crearea unei rețele de profesioniști în domeniul sănătății mintale care sunt vorbitori de ucraineană.

În temeiul Directivei privind protecția temporară, refugiaților care ajung în UE li se asigură accesul la muncă și formare profesională, limba ucraineană fiind adăugată în cadrul Instrumentului EU de stabilire a profilului de competențe al resortisanților din țările terțe, pentru a-i ajuta atât pe ucrainenii aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și pe cei care doresc să își continue studiile să își valorifice competențele. Alte inițiative ale Comisiei în acest domeniu includ recunoașterea calificărilor profesionale obținute în Ucraina și colaborarea cu partenerii sociali pentru informarea sectorului privat cu privire la drepturile în temeiul protecției temporare și la programele disponibile.

Fondul pentru azil, migrație și integrare, precum și fondurile politicii de coeziune vor fi mobilizate pentru a consolida sistemele publice de primire pentru a asigura refugiaților accesul la cazare și locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.