Acasă Externe Summit al liderilor Forței Expediționare Comune la Londra, în marja exercițiului ”Cold...

Summit al liderilor Forței Expediționare Comune la Londra, în marja exercițiului ”Cold Response 2022”

DISTRIBUIȚI

 163878 – 14032022 – Premierul britanic, Boris Johnson, organizează în această săptămână un summit cu liderii ţărilor scandinave şi baltice, în marja unuia dintre cele mai mari exerciții militare ale NATO de după încheierea Războiului Rece – ”Cold Response 2022”.

Manevrele, denumite „Exercise Cold Response”, vor reuni peste 30.000 de soldaţi din 27 de ţări.

În paralel, premierul Boris Johnson îi va primi marţi, la Londra, pe liderii Forţei Expediţionare Comune (JEF), o coaliţie de 10 state – Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Suedia și Norvegia, concentrată pe securitatea din nordul Europei, potrivit unui comunicat al Downing Street.

„Securitatea europeană a fost zdruncinată de atacul Rusiei asupra Ucrainei şi, alături de partenerii noştri, vom lua măsuri pentru a ne asigura că vom ieşi mai puternici şi mai uniţi decât înainte”, a explicat şeful guvernului britanic, potrivit comunicatului de presă.

„Asigurarea rezistenţei noastre la ameninţările din partea lui Putin trebuie să depăşească aspectul militar: împreună, alături de partenerii noştri din Marea Nordului şi Marea Baltică, trebuie să ne asigurăm că suntem feriţi de interferenţa Rusiei în aprovizionarea noastră cu energie, în economia şi valorile noastre”, a adăugat Boris Johnson.

Forța Expediționară Comună, creată în 2012, este formată din Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Norvegia (membri NATO), la care se adaugă Finlanda şi Suedia, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Exerciţiul militar din Marea Baltică este menit să demonstreze „libertatea de mişcare” într-o zonă strategică din apropierea Rusiei.

În ceea ce priveşte summitul de săptămâna viitoare, liderii JEF sunt aşteptaţi să convină asupra unui program intensificat de exerciţii în Arctica, Atlanticul de Nord şi Marea Baltică, potrivit comunicatului.

Exercițiul ”Cold Response 2022” este un exercițiu planificat și regulat, pe care Norvegia îl găzduiește bianual. Exercițiul din acest an a fost anunțat în urmă cu opt luni  și nu are legătură cu invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia, la care NATO răspunde prin măsuri preventive, proporționale și non-escaladante.

”Cold Response 2022” respectă obligațiile de transparență prevăzute în Documentul de la Viena al OSCE, care reglementează regulile exercițiilor militare în spațiul euro-atlantic. În conformitate cu obligațiile de transparență ale Documentului de la Viena, Norvegia a invitat toate statele membre ale OSCE să trimită observatori la exercițiu, iar șeful Comandamentului Comun Norvegian l-a informat, de asemenea, pe comandantul Flotei de Nord a Rusiei despre răspunsul la rece 2022 într-o convorbire video din ianuarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.