Acasă Economie Tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea

Tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea

DISTRIBUIȚI

 163895 – 15032022 – În urma discuțiilor cu reprezentanții industriei în cadrul Consiliului Consultativ, ANCOM a stabilit tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea, etapă a implementării Legii Infrastructurii. Tarifele stabilite ANCOM vor simplifica negocierile între părți și ar trebui să  stimuleze dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice și infrastructurii fizice.

Tarifele orientative stabilite de ANCOM

Astfel, pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică (stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuție a energiei electrice) au fost stabilite următoarele tarife orientative:

  1. a) 2,05 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune;
  2. b) 3,51 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;
  3. c) 28,55 lei/km/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Tariful orientativ pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică (stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local) este de 7,44 lei/stâlp/cablu/lună. Tarifele stabilite nu conțin TVA și vor putea fi indexate anual cu rata inflației.

Tarifele orientative stabilite pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea au fost calculate luand în considerare principii și metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeană în materia calculației costurilor (cauzalitate, obiectivitate și proporționalitate).

Au fost luate în considerare investițiile din contribuții proprii pentru realizarea infrastructurii fizice și cele suportate pentru furnizarea acestui acces.

Decizia intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.