Acasă Cultura/Media 23 aprilie, Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor

23 aprilie, Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor

DISTRIBUIȚI

164473 – 23042022 – La iniţiativa UNESCO, Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 23 aprilie, începând din 1996. În 2022, Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor este aniversată cu mesajul pentru copii: „Eşti un cititor!” („You are a reader!”), menţionează www.worldbookday.com.

În ultimul timp, când majoritatea ţărilor au cunoscut perioade de izolare şi oamenii au fost nevoiţi să-şi limiteze timpul petrecut afară, cărţile s-au dovedit a fi instrumente puternice de combatere a izolării, de întărire a legăturilor dintre oameni, de extindere a orizonturilor, stimulând în acelaşi timp mintea şi creativitatea. În unele ţări, numărul de cărţi citite s-a dublat, specifică https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday.
Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform https://www.un.org. Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a stabilit decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate, de obicei, expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.