Acasă Economie A 21-a editie a Conferintei Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, in Romania

A 21-a editie a Conferintei Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, in Romania

DISTRIBUIȚI

164451 – 21042022 – Pregatirile pentru organizarea celei de-a 21-a editii a Conferintei Plenipotentiarilor (PP-22) a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), ce se va desfasura la Bucuresti in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, au intrat in linie dreapta. De asemenea, Romania si-a depus candidatura pentru cel de-al 8-lea mandat consecutiv in cadrul Consiliului Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, alegerile urmand a avea loc in prima parte a conferintei.

Cea de-a 21-a editie a Conferintei Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor va avea loc in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului – Bucuresti. Peste 2.000 de delegati din cele 193 de state membre, incluzand ministri de resort, presedinti de autoritati de reglementare, reprezentanti la nivel inalt ai companiilor de profil, ai organizatiilor internationale relevante si ai mediului academic sunt asteptati sa participe la conferinta. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanti si al duratei, organizata in Romania de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, in 1955.

Potrivit Constitutiei UIT, Conferinta Plenipotentiarilor este organismul suprem al Uniunii si are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice si financiare ale organizatiei si de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferintei Plenipotentiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicatii, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare si membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). In cadrul conferintei se decide viitorul organizatiei in ansamblul sau, capacitatea de a influenta directii specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergenta tehnologiilor, dezvoltarea Internetului si serviciul universal, fiind convocata o data la patru ani.

Prin organizarea Conferintei Plenipotentiarilor UIT la Bucuresti, Romania beneficiaza de o oportunitate deosebita pentru promovarea expertizei nationale, avand sansa de a se implica concret in dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

In calitate de tara gazda, Romania are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile Conferintei, facilitand negocierile intre cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanta internetului, rolul telecomunicatiilor in combaterea efectelor pandemiei sau evolutia tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului Romaniei, in iunie 2021, Ioan-Sabin Sarmas, Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor a fost desemnat Presedinte al Conferintei Plenipotentiarilor UIT 2022 si a inceput procesul de pregatire in colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Pastrand caracterul neutru si impartial specific unei astfel de functii, prioritatea Presedintelui PP-22 este de a se asigura ca deciziile adoptate pe parcursul conferintei sunt in interesul Uniunii, al statelor membre si al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activitatilor curente ale UIT in perioada dintre Conferinte, intocmirea de rapoarte privind planificarea strategica si politica a UIT, coordonarea programelor de lucru si aprobarea bugetului si a finantelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.  In prezent, Romania detine al saptelea mandat consecutiv in cadrul Consiliului, depunand candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc in timpul Conferintei de la Bucuresti.

In urma aprobarii, in cadrul sedintei de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: „Aprobarea prezentarii candidaturii Romaniei pentru organizarea PP-22″, Romania si-a prezentat oficial candidatura in cadrul lucrarilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 – 20 iunie 2019, fiind obtinut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante in Consiliu.

La 9 iunie 2021, Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul cu tema: „Aprobarea pentru negocierea si semnarea Acordului de Tara Gazda (Host Country Agreement) intre Guvernul Romaniei si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, privind organizarea celei de-a 21-a editii a Conferintei Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor la Bucuresti, in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin partii romane”. Drept urmare, Acordul de Gazduire a fost semnat, la data de 30 iunie, la Geneva, iar ANCOM a fost desemnata institutia cu rol de coordonator al procesului de organizare a Conferintei Plenipotentiarilor UIT.

De asemenea, Guvernul a adoptat astazi un act normativ, respectiv Ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare destinate organizarii si desfasurarii celei de-a 21-a editii a Conferintei Plenipotentiarilor UIT, care stabileste mecanismul pentru finantarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la Bucuresti, astfel incat fiecare entitate implicata sa isi poata indeplini atributiile proprii conform competentelor ce ii revin.

In organizarea si desfasurarea acestui eveniment sunt implicate institutii precum: Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Culturii, Societatea Romana de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Protectie si Paza.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) este agentia specializata a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru comunicatii si tehnologia informatiei, infiintata in anul 1865, fiind astfel si cea mai veche dintre agentiile specializate ONU. In prezent, UIT numara 193 de state membre si peste 700 de reprezentanti ai sectorului privat si ai mediului academic, Romania fiind membru al acestei organizatii inca din anul 1866.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.