Acasă Opinii/Analize Analiză: Câți useriști ar pleca după Cioloș într-un nou partid?

Analiză: Câți useriști ar pleca după Cioloș într-un nou partid?

DISTRIBUIȚI

 164330 – 13042022 – USR riscă să se destrame după ce a apărut informația că Dacian Cioloș, fostul președinte al partidului, ar intenționa să-și facă un nou partid. USR-iștii au numeroase probleme interne, iar Cioloș ar putea să atragă de partea sa un număr impresionant de parlamentari USR-iști.

Dacian Cioloș a renunțat la funcția de președinte USR după ce a văzut că nu poate face reforme în partid, iar Biroul Național era controlat de echipa Barna-Ghinea-Drulă. Echipa lui Dacian Cioloș avea doar 11 voturi în BN, spre deosebire de 14, cât aveau Barna și oamenii săi. Această blocare a lui Cioloș în interiorul USR a fost o strategie de a-l forța să-și dea demisia de la conducerea partidului, pentru că altfel fostul premier ar fi fost doar președinte onorific al USR și ar fi decontat pentru deciziile luate de grupul celor 14.

Această luptă a afectat USR-ul în sondaje, care se zbate la 10-12% în sondajele de la începutul lunii martie. Potrivit lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, USR ar fi ajuns sub 10% în aprilie, în sondajele prezentate de liberali la Congres. Prăbușirea USR este vizibilă și pe scena politică, deoarece în opoziție sunt izolați complet și nu au capacitatea de a forma colaborări cu niciun partid parlamentar.

Dacian Cioloș s-a trezit într-un partid pe care nu-l controlează și care se prăbușește sub conducerea grupului dominat de Barna-Ghinea-Drulă. Cătălin Drulă, fostul ministru, este președinte interimar și nu a reușit să readucă partidul în luptele politice, discutând doar despre infrastructură sau Ucraina, într-o Românie care se luptă cu numeroase probleme urgente. Pe măsură ce USR ignoră problemele reale ale cetățenilor, cu atât devine mai irelevant pentru viitoarele alegeri.

Dacian Cioloș ar putea fi urmat de mai mulți parlamentari din USR, care l-au susținut în repetate rânduri. USR nu mai pare un partid care poate să recupereze electoratul, mai ales că e condus de oamenii pe care electoratul îi critică pe rețelele de socializare.

La începutul lunii februarie 2022, 34 de parlamentari și europarlamentari USR au semnat o scrisoare de susținere a programului lui Dacian Cioloș pentru USR: deputat Viorel Băltărețu, senator Cristi Berea, deputat Monica Berescu, deputat Daniel Blaga, senator Cristian Bordei, deputat Diana Buzoianu, deputat Oana Cambera, deputat Brian Cristian, senator Irineu Darău, senator Anca Dragu, deputat Cristian Ichim, deputat Victor Ilie, deputat Andrei Lupu, deputat Andrei Miftode, senator Gheorghiță Mîndruță, deputat Oana Murariu, senator Ștefan Pălărie, deputat Mihai Polițeanu, senator Dragoș Popescu, senator Cosmin Poteraș, deputat Alin Prunean, deputat Cristina Rizea, deputat Lorant Sas, senator Simona Spătaru, deputata Diana Stoica, deputat Cătălin Teniță, deputat Daniel Toda, deputat Simina Tulbure, deputat Oana Țoiu, europarlamentar Alin Mituța, europarlamentar Dragoș Pîslaru, europarlamentar Ramona Strugariu, europarlamentar Nicu Ștefănuță, europarlamentar Dragoș Tudorache.

Toți aceștia s-au declarat de partea lui Dacian Cioloș în interiorul USR și fostul premier ar putea încerca să-i aducă într-un nou partid care va avea misiunea de a înghiți USR până în 2024. USR riscă să piardă cel puțin 29 de parlamentari din Parlamentul României (din cei 80 pe care îi are în prezent) și 5 europarlamentari din Parlamentul European (din cei 8 pe care îi are acum).

Dacian Cioloș ar putea fi urmat și de Vlad Voiculescu, actualul președinte USR București, cea mai importantă organizație a partidului. Allen Coliban, primarul Brașovului, a criticat foarte dur echipa Barna-Ghinea-Drulă și ar putea face pasul de partea lui Cioloș. De asemenea, Coliban l-a susținut pe Darău și Cioloș la Congresul USR din toamna lui 2021.

„Până în decembrie 2022, dacă nu suntem la 17%, o să ne fie foarte greu sau imposibil să mai fim relevanți în 2024 și după aceea ne uităm cum facem ca în lunile rămase, în zece luni, să ajungem acolo”, a declarat primarul Brașovului despre viitorul USR-ului. Partidul său nu dă niciun semn că ar fi capabil să se apropie de 17%, iar acest lucru l-ar putea convinge să treacă de partea lui Dacian Cioloș înainte de alegerile locale din 2024.

USR-ul ar rămâne cu grupul lui Dan Barna, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă și mulți alți politicieni cu imaginea compromisă, care sunt criticați constant pe rețelele de socializare. Claudiu Năsui, Emanuel Ungureanu, Radu Mihaiu sunt alți lideri USR care nu reușesc să aibă electoratul de partea lor. Dan Barna, după numeroase eșecuri politice, rămâne la conducerea partidului și provoacă pierderi electorale pentru USR. Cătălin Drulă e imaginea agresivă și arogantă a partidului, incapabil să construiască o punte între partid și societatea civilă.

„Cătălin Drulă, când ai fost la ministerul transporturilor am crezut ca prostul că nu suntem o cauză pierdută. Nu te-a interesat decât imaginea având un PR-foarte bun”, scriu simpatizanții USR pe pagina fostului ministru USR-ist.

Dacă Dacian Cioloș va decide să înființeze un nou partid, pentru USR va fi o luptă de supraviețuire, deoarece fostul premier va atrage de partea sa mai mulți parlamentari și europarlamentari, iar toate celelalte partide vor încerca să recruteze oameni din USR pentru a contribui la dispariția partidului condus de Barna-Ghinea-Drulă. – sursa: psnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.