Acasă Politic Barometru: Ciucă (85%), Ciolacu (80%) și Iohannis (72,5%) – în centrul atenției...

Barometru: Ciucă (85%), Ciolacu (80%) și Iohannis (72,5%) – în centrul atenției în următoarele trei luni

DISTRIBUIȚI

164420 – 19042022 – Agenția de Rating Politic a lansat un studiu realizat pe un panel de 40 de jurnaliști politici, cu experiență medie de 20 de ani în presa din România, care provin din 27 de redacții diferite.

Prima ediție a acestui barometru a fost realizată între 29 martie și 6 aprilie 2022.

Concluzii: Cum văd jurnaliștii politici următoarele luni

Inflația și economia vor domina agenda, educația ar putea preocupa mai mult politicienii, opoziția nu se va impune, tensiunea socială este moderată dar poate crește mult, sistemul politic rămâne stabil, știrile false și campaniile de dezinformare au un impact mare, iar războiul din Ucraina ar putea dura sub un an. Pe termen lung, pericolele pentru democrație vin din statul slăbit și extremism. Anul electoral 2024 nu este clar conturat încă.

Inflația și situația economică sunt de departe temele care vor marca următoarele 3 luni, în opinia jurnaliștilor din panel (peste jumătate dintre ei). Aceste teme reprezintă și riscul major pentru România pe termen mai lung, pentru următorul an de zile (două treimi dintre respondenți).

Pe termen mai lung, în următorii ani, principalele pericole pentru democrație în România sunt identificate într-un stat slăbit (22,5%) și în extremism (20%).

Între temele de interes pentru public cărora politicienii ar putea să le acorde mai mult interes jurnaliștii punctează: educația (25%), radicalizarea politică (15%), corupția (15%), polarizarea socială (15%).

Între riscurile analizate la propunerea Agenției de Rating Politic, știrile false și campaniile de dezinformare au un impact mare și foarte mare în România în viziunea a peste 90% dintre jurnaliști.

La nivelul sistemului politic, pentru următoarele trei luni, jurnaliștii văd o opoziție fără impact în acțiunile sale (nota medie 1,5 din 5 maxim) și o coaliție la putere care va reuși la un nivel moderat să-și impună obiectivele (nota medie 3,2 din 5 maxim).

Liderii politici care se vor afla în următoarele trei luni în centrul atenției sunt Nicolae Ciucă (85%), Marcel Ciolacu (80%) și Klaus Iohannis (72,5%). Niciun lider al opoziției nu are o prezență semnificativă în aceată listă.

Tensiunea socială, în viziunea jurnaliștilor, este la un nivel ușor peste medie (nota medie: 5,9 din 10 maxim tensiune socială), dar cu o perspectivă foarte mare de creștere în următorul an (72,5% văd o creștere a tensiunii sociale). În același timp, stabilitatea sistemului politic este văzută mai degrabă ca moderată (nota medie: 6,6 din 10 maxim stabilitate politică) cu o perspectivă de conservare pentru următorul an (57,5% spun că nivelul de stabilitate va rămâne la fel).

Privind mai departe spre 2024, jurnaliștii politici sunt împărțiți aproape egal când vine vorba despre posibilitatea comasării sau nu a alegerilor locale și parlamentare. Nu există un „verdict” clar. De asemenea, posibilitatea ca structura actuală de partide putere-opoziție „să se schimbe” sau „să rămână la fel” este egal distribuită între respondenții panelului nostru (jumătate-jumătate).

În privința războiului din Ucraina, aproape o jumătate (47%) spune că va dura sub un an, dar există o diversitate mare de opinii. De asemenea, marea majoritate a respondenților (70%) spun că riscul de extindere a războiului este mic și foarte mic.

Larga majoritate a jurnaliștilor consideră că propaganda rusă este prezentă și foarte prezentă în România (87,5%).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.