Acasă Politic Bogdan Aurescu a discutat cu aliații din B9 consolidarea posturii de descurajare...

Bogdan Aurescu a discutat cu aliații din B9 consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în actualul context de securitate

DISTRIBUIȚI

 164153– 011042022Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 31 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe ai Formatului București 9 (B9), care a avut loc la Bratislava. La discuții au participat și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried. În cadrul reuniunii a avut loc și o sesiune specială dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a prezentat un mesaj.

Discuțiile la reuniunea ministerială B9 s-au concentrat pe agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și efectele acesteia. Șefii diplomațiilor din statele B9 au exprimat îngrijorare față de deteriorarea situației de securitate ca urmare a continuării agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și au reiterat că Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității europene și euroatlantice.

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, subliniind că acțiunea militară a Kremlinului în Ucraina a generat o prezență militară sporită a Moscovei în Marea Neagră. Totodată, a reiterat importanța unității aliate și a întăririi Alianței ca întreg.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat deciziile Summitului extraordinar NATO din 24 martie, în special privind crearea celor patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România, dar și cele privind adaptarea pe termen lung a posturii NATO, și a evidențiat că perioada următoare este deosebit de importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianței, inclusiv din perspectiva deciziilor care vor fi luate la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie. Bogdan Aurescu a apreciat că înființarea Grupului de Luptă din România contribuie la întărirea securității pe întregul Flanc Estic și la asigurarea unei abordări unitare, echilibrate și integrate, de la nordul la sudul acestuia. În egală măsură, ministrul Aurescu a arătat că este necesară dezvoltarea de capabilități și de forțe pregătite de răspuns, care să susțină forțele de pe flanc.

Ministrul a subliniat că procesul de adaptare a NATO trebuie realizat și continuat în mod susținut, Summitul de la Madrid din luna iunie reprezentând un moment important pentru asigurarea unei posturi consolidate, eficiente și coerente a NATO, în special pe Flancul Estic, pe termen lung. Astfel, șeful diplomației române a evidențiat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noile realități de securitate cu care se confruntă Alianța, precum și faptul că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa Alianței, dar și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la necesitatea de întărire a parteneriatelor și de consolidare a rezilienței partenerilor. A mai arătat că noul Concept Strategic trebuie să dezvolte funcția NATO de management al crizelor, dar și de răspuns la acestea, să continue să reflecte adecvat politica ușilor deschise, precum și să dezvolte conceptual și practic reziliența aliaților, care este interconectată cu cea a partenerilor. Un loc important trebuie alocat în noul Concept Strategic, a arătat ministrul Aurescu, consolidării relației transatlantice, care este coloana vertebrală a comunității de valori și de securitate din care facem parte.

Bogdan Aurescu a precizat, în același timp, importanța unor demersuri susținute în plan național, pentru asigurarea securității și a reamintit, în context, anunțul președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu privire la creșterea bugetului național al apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

De asemenea, s-a referit la necesitatea de continuare a sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De altfel, sesiunea dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul de externe Dmytro Kuleba a prezentat un mesaj, a reliefat solidaritatea cu Ucraina și susținerea statelor B9 pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, în cadrul granițelor recunoscute internațional. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul constant și substanțial acordat de România Ucrainei și asistența umanitară furnizată Kievului și cetățenilor ucraineni refugiați de la începutul conflictului, atât pe teritoriul României, cât și prin donațiile transmise în Ucraina; în acest cadru, a prezentat și rezultatele hub-ului de la Suceava. A încurajat continuarea, de către aliați, a unei abordări angajante în raport cu Kievul, precum și față de statele partenere din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova și Georgia.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanța și relevanța coordonării în Formatul B9, în special în actualul context de securitate, inclusiv din perspectiva reuniunii miniștrilor de externe aliați din 6-7 aprilie 2022 de la Bruxelles. Totodată, șeful diplomației române a reiterat că Summitul B9 pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va găzdui la București, împreună cu omologul său polonez, în luna iunie, înaintea reuniunii șefilor de stat NATO de la Madrid, va reprezenta un prilej excelent de consultare între aliații de pe Flancul Estic, în perspectiva deciziilor importante care vor fi luate la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO de la Madrid.

Întâlnirea de la Bratislava a fost cea de-a doua reuniune a Formatului B9 organizată de la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, după Summitul extraordinar din 25 februarie, co-organizat de Președintele României împreună cu omologul polonez. De asemenea, la 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit, la București, consultări ministeriale în format B9, cu participarea ministrului francez de externe și a omologului ucrainean, prin VTC (http://www.mae.ro/node/57704).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.