Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE...

Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE (CAE)

DISTRIBUIȚI

164289 – 11042022 –   Bogdan Aurescu va participa luni, 11 aprilie 2022, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfășura la Luxemburg.

Principalele subiecte de pe agendă vor fi răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și inițiativa UE – Global Gateway, adoptată în decembrie 2021. Miniștrii de externe europeni vor aborda succint și aspecte referitoare la Balcanii de Vest, Libia și Mali.

Înaintea reuniunii are loc și un mic dejun de lucru cu participarea Procurorului-șef al Curți Penale Internaționale, Karim Khan, cu privire la investigațiile privind crime de război in Ucraina.

De asemenea, ministrul Aurescu va participa, alături de omologii europeni, la un dejun cu miniștrii de externe din Norvegia, Anniken Huitfeldt, și Islanda, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, discuția urmând a se concentra asupra situației din Ucraina.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul ultimelor evoluții din teren. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera condamnarea fermă a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene și va arăta că România susține investigarea imediată și amănunțită a acestor fapte de către Curtea Penală Internațională.

Va prezenta evaluarea părții române asupra stadiului actual al crizei și impactului asupra regiunii. De asemenea, va menționa măsurile suplimentare întreprinse de România pentru a sprijini Ucraina și pentru a primi ucrainenii care fug din calea războiului. Va arăta că este necesară continuarea eforturilor internaționale de izolare a Rusiei în plan multilateral, cel mai recent demers în această direcție având ca rezultat suspendarea, la reuniunea Adunării Generale a ONU din 7 aprilie, a drepturilor Rusiei în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului.

În contextul desfășurării la 5 aprilie 2022 a conferinței de lansare a Moldova Support Platform, co-organizată de România împreună cu Franța și Germania, ministrul român, care a prezidat reuniunea alături de omologii german și francez, va prezenta succint rezultatele acesteia.

Miniștrii de Externe europeni vor avea o primă discuție privind demararea implementării inițiativei Global Gateway, adoptată în decembrie 2021. În noul context geopolitic generat de invazia Rusiei în Ucraina, miniștrii vor fi invitați să se pronunțe cu privire la prioritățile regionale și tematice, precum și la modul în care ar trebui abordate aspectele de conectivitate globală și strategică. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru menținerea unui accent important asupra implementării unor proiecte subsumate Global Gateway în zonele de interes pentru România, cum ar fi Vecinătatea Estică, Asia Centrală și Balcanii de Vest. Va reitera necesitatea unei abordări geopolitice a conectivității, inclusiv din perspectiva creării de alternative la diferite inițiative promovate de actori terți care nu împărtășesc aceleași valori.

Va fi de asemenea abordat pe scurt subiectul Balcanilor de Vest, punct la care ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru o discuție aprofundată la o viitoare reuniune a CAE pentru a consolida angajamentul UE în regiune și pentru a evalua impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra țărilor din Balcani. Va reitera importanța deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare la UE pentru Albania și R. Macedonia de Nord.

Situația din Mali este discutată în contextul lipsei de progrese în ceea ce privește tranziția democratică, respectiv al provocărilor de securitate. Discuția este relevantă din perspectiva readaptării angajamentului global al UE în Sahel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera angajamentul țării noastre în susținerea păcii și stabilității în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.