Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană consolidează protecția produselor artizanale și industriale europene în UE și...

Comisia Europeană consolidează protecția produselor artizanale și industriale europene în UE și în afara acesteia

DISTRIBUIȚI

 164345– 14042022 – Comisia Europeană a propus un prim cadru pentru protejarea proprietății intelectuale în cazul produselor artizanale și industriale care se bazează pe originalitatea și pe autenticitatea practicilor tradiționale din regiunile de unde provin. Acest cadru va include produse precum sticla de Murano, stofa tweed din Donegal, porțelanul de Limoges, tacâmurile din Solingen și ceramica de Boleslawiec. Aceste produse au o reputație și un renume la nivel european și, uneori, chiar și la nivel mondial, însă până acum producătorii nu au dispus de o protecție a UE pentru indicațiile geografice care să facă legătura între originea și reputația produselor lor și calitatea acestora.

Pe baza succesului sistemului de indicații geografice pentru vin, pentru băuturile spirtoase și pentru produsele agricole, Comisia urmărește, prin propunerea de regulament prezentată astăzi, să permită producătorilor să protejeze produsele artizanale și industriale asociate cu regiunea lor, precum și cunoștințele lor de specialitate tradiționale, cu efecte în Europa și în afara acesteia. Regulamentul prevede o protecție a UE pentru indicațiile geografice, ceea ce va facilita recunoașterea de către consumatori a calității produselor respective, aceștia putând astfel face alegeri în cunoștință de cauză. El va ajuta la promovarea, la atragerea și la păstrarea competențelor și a locurilor de muncă în regiunile europene, contribuind la dezvoltarea economică a acestora. Propunerea ar asigura, de asemenea, faptul că produsele artizanale și industriale tradiționale sunt plasate pe picior de egalitate cu indicațiile geografice protejate care există deja în domeniul agricol.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.