Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European adoptă o asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

Consiliul European adoptă o asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

  164193 – 04042022 – UE va furniza o operațiune de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și granturi în beneficiul Republicii Moldova.Asistența va contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în contextul geopolitic actual și la acoperirea nevoilor Republicii Moldova legate de balanța de plăți, astfel cum au fost identificate în programul Fondului Monetar Internațional (FMI). UE intenționează să sprijine agenda de reforme și stabilizare economică a Republicii Moldova.

Asistența financiară adoptată astăzi va ajuta Republica Moldova să acopere, în perioada 2022-2024, o parte din nevoile sale reziduale de finanțare externă, care sunt estimate la 480 de milioane USD. Aceasta se înscrie în contextul noului program FMI pentru perioada 2021-2025.

Se preconizează că plata va avea loc în trei tranșe, care urmează să fie deblocate în perioada 2022-2024. Din suma totală, până la 120 de milioane EUR se acordă sub formă de împrumuturi pe termen mediu și lung în condiții de finanțare favorabile și până la 30 de milioane EUR sub formă de granturi.

Consiliul European a adoptat astăzi această decizie. Ea va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

UE și Republica Moldova au dezvoltat o strânsă relație politică și economică de-a lungul anilor. Relațiile continuă să se dezvolte în cadrul politicii europene de vecinătate și al Parteneriatului estic. Republica Moldova a aderat la Parteneriatul estic al Uniunii în 2009. La 1 iulie 2016 a intrat în vigoare un acord de asociere între UE-Republica Moldova, care include introducerea treptată a unei zone de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.

Legăturile economice ale Republicii Moldova cu UE sunt și bine dezvoltate. UE continuă să fie cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând 52% din totalul schimburilor sale comerciale în 2020 (aproximativ 67% din totalul exporturilor și 45% din totalul importurilor din Republica Moldova), urmată de Rusia (9%) și China (8%).

Țările care fac obiectul politicii europene de vecinătate sunt eligibile pentru asistență macrofinanciară (AMF). Aceasta este concepută pentru a ajuta țările aflate într-o criză acută a balanței de plăți. AMF este acordată în mod excepțional și temporar și se bazează pe condiții de politică economică, una dintre acestea fiind aceea că o operațiune AMF trebuie să completeze un program de ajustare al Fondului Monetar Internațional (FMI).

La 25 mai 2020, Consiliul a adoptat o decizie anterioară privind acordarea de asistență macrofinanciară Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane EUR sub formă de împrumuturi. Asistența a fost plătită în întregime în perioada 2020-2021.

Având în vedere înrăutățirea situației și a perspectivelor economice, guvernul Republicii Moldova a solicitat o nouă AMF din partea UE la 19 noiembrie 2021. La 4 ianuarie 2022, Comisia a înaintat Consiliului și Parlamentului o propunere în acest sens.

Bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 permite utilizarea AMF pentru o sumă totală de până la 11,6 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și până la 350 de milioane EUR sub formă de granturi. AMF pentru Republica Moldova adoptată astăzi este a doua nouă AMF din cadrul bugetului actual pe termen lung, după AMF pentru Ucraina, adoptată la 21 februarie 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.