Acasă Externe Fidesz – KDNP – a câștigat categoric alegerile din Ungaria

Fidesz – KDNP – a câștigat categoric alegerile din Ungaria

DISTRIBUIȚI

164184 – 04042022 – Partidul aflat la guvernare în Ungaria din 2010, Fidesz, a câștigat categoric alegerile din 3 aprilie 2022, obținând peste două treimi din mandatele de parlamentari. Viktor Orban va conduce un nou guvern cu majoritate constituțională.

În schimb, candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră.

După numărarea a 99% din voturi coaliţia de dreapta formată din Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) a obţinut 53,49% din voturi şi a câştigat alegerile. Pe locul doi s-a clasat coaliţia electorală a opoziţiei Împreună pentru Ungaria (Egységben Magyarországért) cu 35,18% din voturi. A mai intrat în legislativ partidul de extremă dreapta Patria Noastră (A Mi Hazánk) cu 6,28%.

Având în vedere specificitatea legii electorale care favorizează partiderle care au obţinut mai multe mandate în circumscripţiile electorale individuale (în Ungaria se votează atât pe liste de partid, cât şi pe circumscripţii individuale), acest rezultat înseamnă pentru Fidesz – KDNP o majoritate de două treimi a mandatelor. Astfel din cele 199 de locuri în legislativ 135 va primi actuala coaliţie guvernamentală, 57 coaliţia electorală Împreună pentru Ungaria şi 7 Patria Noastră.

Participarea la vot a fost de aproape 70%, a doua cea mai mare de după 1990.

Preşedintele Fidesz, Orbán Viktor a declarat după anunţarea rezultatului că „am obţinut o victorie atât de mare că se vede şi de la Lună, dar de la Bruxelles în mod cert”.

Liderul opoziţiei, Márki-Zay Péter a recunoscut înfrângerea, însă a promis că partidele din opoziţie vor continua să monitorizeze guvernul. – Foto: Profimedia Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.