Acasă Politic Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei NATO în România

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei NATO în România

DISTRIBUIȚI

 164174 – 03042022 – Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică, organizație care împlinește pe 4 aprilie 73 de ani de existență, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare și are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea României.

Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington și la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului național la sediul Alianței – a fost precedată de o apartenență de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, și Alianței Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak.

Politic și juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acționat ca forță militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veșnic recunoscători soldaților noștri și sacrificiilor pe care aceștia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliații noștri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, știm că „Apărarea începe de acasă”.

Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Suntem prima țară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța.

Toate acestea sunt măsuri imediate și pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Române odată cu cea a alianței. Pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor noștri vom depune toate eforturile pentru ca prezența militară aliată și americană să fie sporită si consolidată.

Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele națiuni aliate ai căror cetățeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenența la NATO, în alianța transatlantică dintre America de Nord și Europa și în faptul că aliații NATO sunt aici să ne protejeze.

La mulți ani România în NATO! La mulți ani NATO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.