Acasă Cultura/Media Mitropolitul Primat Calinic Miclescu,200 de ani de la naștere

Mitropolitul Primat Calinic Miclescu,200 de ani de la naștere

DISTRIBUIȚI

164186 – 04042022 – Romfilatelia adaugă tematicii spiritualității și istoriei Bisericii Ortodoxe Române o emisiune aniversară dedicată unui ierarh de frunte: „Mitropolitul Primat Calinic Miclescu, 200 de ani de la naștere”. Emisiunea, cu o marcă poștală cu valoarea nominală de 10 lei, va fi introdusă în circulație marți, 5 aprilie a.c.

Emisiunea include o minicoală de 5 timbre + 1 vinietă, o coală de 32 de timbre și un plic „prima zi”.

Imaginile reproduse pe marca poștală și pe plicul „prima zi” a emisiunii, îl prezintă pe Calinic Miclescu în ținuta reprezentativă a înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Constantin Miclescu (viitorul Mitropolit Calinic Miclescu) s-a născut la 16 aprilie 1822 în orașul Suceava, într-o veche familie boierească în care regăsim un viitor mitropolit al Moldovei, Sofronie Miclescu (unchi al lui Calinic Miclescu). De altfel, acesta a fost cel care l-a călugărit pe nepotul său, la Huși, la 18 iunie 1842 sub numele de Calinic.

La 11 aprilie 1876, în calitate de senator de drept, la propunerea lui I.C. Brătianu a fost ales președinte al Senatului. După cinci ani, la 14 martie 1881, Senatul votează Legea prin care România devine Regat, iar Carol I, primul rege al României.

Decedat la 14 august 1886 în București, întâiul stătător al Bisericii Române autocefale a fost înmormântat la Mănăstirea Neamț. Maruca Cantacuzino-Enescu scrie în memoriile sale: „jumătate din Moldova l-a condus în trăsură, în căruță și pe jos, în ultima lui paradă pe pământ, pe elegantul, fastuosul, Prea Sfântul Calinic Miclescu”.

Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru Înalta Rezoluție și binecuvântare, precum și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea filatelică va fi disponibilă începând de marți, 05 aprilie 2022, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.