Acasă Politic Nicolae Ciucă:  Avem nevoie de profesioniști capabili să atragă banii europeni într-o...

Nicolae Ciucă:  Avem nevoie de profesioniști capabili să atragă banii europeni într-o formă integrate

DISTRIBUIȚI

 164253 – 07042022- Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, Comitetul interministerial de coordonare a PNRR. Cu această ocazie, a  fost analizat progresul privind implementarea reformelor și investițiilor din cadrul PNRR.

Premierul a cerut implicarea permanentă a miniștrilor și secretarilor de stat responsabili în dialogul purtat la nivelul Comisiei Europene, în  privința prezentării jalonelor și țintelor, conform calendarului aprobat, pentru a putea depune la timp cele două cereri de plată care însumează 4,18 miliarde EURO (grant) și 1,98 miliarde EURO (împrumuturi). „Implementarea reformelor este necesară nu doar pentru îndeplinirea obligațiilor asumate pentru a primi banii europeni, dar mai ales pentru modernizarea țării și îmbunătățirea serviciilor publice pe care trebuie să le oferim românilor”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Totodată, participanții au dezbătut concluziile desprinse în urma celei de a doua misiuni a Comisiei Europene de monitorizare a progresului în implementarea PNRR, precum și rezultatele misiunii de audit de sistem în vederea asigurării respectării obligațiilor României așa cum sunt prevăzute la în  Regulamentul (UE) nr. 241/2021 de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Ca urmare a necesității semnalate de Autoritatea de Audit, privind  abordarea unitară și armonizată asupra documentelor aprobate la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și la nivelul coordonatorilor de reforme și/sau investiții, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă  a solicitat tuturor ministerelor care se află în proces de auditare să accelereze pregătirea și aprobarea documentelor necesare Autorității de Audit și transmiterea materialelor solicitate.

Premierul a atenționat asupra pregătirilor mecanismelor de accesare a fondurilor, inclusiv prin asigurarea nivelului de pregătire a personalului implicat.

„Avem nevoie de profesioniști capabili să atragă banii europeni într-o formă integrată, care să includă beneficiile aduse și de zecile de miliarde de euro oferite României prin Programele Operaționale, la care se adaugă banii alocați marilor investiții din bugetul național. Împreună, aceste resurse asigură infuzia de investiții cu efecte concrete în dezvoltarea economiei și generarea de noi locuri de muncă”, a subliniat premierul României.

Prima cerere de plată pe care România o va depune, în primăvara acestui an, va fi în valoare de aproape 3 miliarde de euro, din care 2,037 miliarde euro granturi. A doua cerere de plată, programată pentru luna octombrie a acestui an, este în valoare de peste 3 miliarde de euro, din care 2,147 miliarde euro granturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.