Acasă Economie Prioritățile industriei telecom în 2022 evidențiate la Ziua Comunicațiilor

Prioritățile industriei telecom în 2022 evidențiate la Ziua Comunicațiilor

DISTRIBUIȚI

164232 – 06042022 – Alocările PNRR pe zona de conectivitate, cloud-ul guvernamental, adoptarea Codului Comunicațiilor, licitația 5G, precum și creșterea eficienței energetice au fost principalele subiecte abordate în cadrul celei 26-a ediții a evenimentului Ziua Comunicațiilor.

Ziua Comunicațiilor, cel mai reprezentativ și longeviv eveniment al industriei telecom românești, a reunit și în acest an reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizarii (MCID), ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Directoratului Naƫional de Securitate Cibernetică (DNSC), precum și ai principalilor operatori de comunicații și furnizori de infrastructură la nivel global. Evenimentul, desfășurat pentru al treilea an consecutiv într-un format hibrid care s-a bucurat de o largă audiență online, a abordat mai multe subiecte de interes, atât pentru sectorul privat, cât și pentru administrația publică centrală și locală.

Iată principalele declarații făcute de participanții la eveniment:

„România este, în domeniul digital, o țară a contrastelor. În cea mai recentă ediție DESI, elemente de succes, precum conectivitatea, acoperirea rețelelor fixe de mare capacitate sau nivelul prețurilor serviciilor în bandă largă se regăsesc alături de indicatori mai puțin performanți, precum integrarea tehnologiilor digitale sau serviciile publice digitale, unde ne clasăm pe ultimele locuri. (…) Implementarea PNRR reprezintă o oportunitate de a reforma și investi în aceste domenii.”
Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România

„Sunt multe primării care trebuie să treacă la o infrastructură nouă pentru a se putea alinia la cerințele cloudului guvernamental sau ale altor aplicații. Nu puteam să implementăm ceva rapid, în forță, ci trebuie să avem răbdare. Apelul la răbdare este adresat atât autorităților publice locale, care trebuie să înțeleagă că a venit momentul schimbării, cât și către actorii din mediul privat, care trebuie să accepte că vom parcurge o perioadă de tranziție, care va dura, probabil, un pic mai mult.”
Marius-Viorel Poșa, subsecretar de stat MCID

„Prioritatea principala pentru viitorul apropiat, din perspectiva ANCOM, este transpunerea Codului Comunicațiilor în legislația națională. Dupa aprobarea sa, Autoritatea este pregătită să demareze consultarea pentru procedura de licitație a noilor frecvente alocate rețelelor mobile în benzile 700, 1.500 și 3.400-3.800 MHz. Estimăm că vom putea ajunge la finalizarea procedurii în aproximativ 5 luni de la momentul începerii consultării publice.”
Cristin Popa, director executiv ANCOM

„Codul Comunicațiilor este cel mai așteptat act normativ al anului pentru industria de profil, pentru că va include o serie de prevederi care simplifică activitatea de autorizare a rețelelor. Iar aici avem nevoie de debirocratizare ca de aer, pentru că durata procesului este în prezent una semnificativă. Pe de altă parte, Codul aduce și acel plus de transparență necesar industriei.”
Ştefania Petre, director Regulatory&Security Telekom Mobile România

„Atunci când vorbim de conectivitate, o facem ca și cum România și-ar fi rezolvat deja această problemă. Nu împărtășesc acest optimism în condițiile în care nevoia de bandă largă crește zilnic, iar presiunile puse pe operatori sporesc – mă refer atât la creșterile de prețuri și la provocările specifice sectorului, precum și la faptul că extinderea acoperirii rețelelor 5G trenează. Cred că România mai are încă destule de făcut pe zona de conectivitate și orice sprijin acordat de stat ar putea asigura un plus de eficiență, reziliență și performanță. (…) Nu în ultimul rând, o revizuire a tarifelelor substanțiale de spectru pe care le plătesc operatorii ar fi bine venită.”
Dorin Odiațiu, director Public Affairs, Partnerships & Wholesale, Orange România

„România, este departe din punct de vedere al conectivității, dar trebuie să investim permanent, pentru că tehologia se schimbă, cerințele evoluează, iar traficul crește accelerat. (…) Ajutorul statului este important, dar nu ne așteptăm la o scădere a taxelor percepute, ci la alte lucruri concrete, cum este de exemplu accesul la infrastructură fizică. Și aici sunt de felicitat ANCOM și MCID pentru faptul că Legea 159 din 2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii a fost pusă în practică și avem un tarif recomandat pentru accesul la stâlpi pe care distribuitorii de energie electrică vor trebui să îl aplice.”
Valentin Popoviciu, vicepreședinte Digi | RCS&RDS

„DNSC a apărut ca un răspuns la evoluția tehnologică la nivel global, dar și la cea legislativă la nivelul Uniunii Europene. Directoratul este o instituție nouă, modernă, capabilă să facă avansului tehnlogic, precum și evoluțiilor rapide ale amenințărilor și atacurilor, care devin tot mai numeroase și complexe.”
Nelu Munteanu, director tehnic DNSC

„PNRR reprezintă pentru România, dar și pentru celelalte țări din UE, o oportunitate imensă, pe care noi, jucătorii din industrie, nu avem voie să o ratăm. (…) Dacă ne uităm însă la ce fac ceilalți, se poate observa rapid că suma alocată în România pentru conectivitate este foarte mică, probabil că undeva în jur de 1-2%. Suedia, de exemplu, alocă pentru dezvoltarea conectivității 90% din bugetul de digitalizare, care reprezintă, ca și în România, aproximativ 20% din bugetul total al Planului. ”
Dragoş Rebegea, Country Manager România și Head of Sales România și Moldova Ericsson

„Subiectele legate de eficiența energetică și energia verde sunt tot mai importante în construcția rețelelor telecom. Huawei pune un mare accent pe optimizarea și reducerea cheltuielilor operaționale pentru site-urile de telefonie mobilă, dar nu numai, și avem parteneriate cu peste 100 de operatori la nivel global, care utilizează soluțiile noastre pentru a-și optimiza consumul și pentru a utiliza resurse regenerabile de energie și reduce emisiile de carbon.”
Vlad Doicaru, director Public Affairs & Government Relations Huawei România

În cadrul conferinței Ziua Comunicaţiilor 2022, Gabriel Solomon, Head of Government & Industry Relations Ericsson Europa & Latin America, a prezentat o analiză a impactului economic pe care îl va avea adoptarea tehnlogiei 5G în România, estimat la 7,6 miliarde de euro. La rândul său, Igor Milojevic, CTO for Carrier Business, HUAWEI CEE & Nordics, a abordat subiectul eficienței energetice în industria ITC, detaliind o serie de soluții pentru reducerea consumului de energie.
Totodată, ANCOM a prezentat o serie de date preliminare pe 2021 pe zona de conectivitate:
• 6,1 milioane de conexiuni de internet fix (din care 3,9 milioane în mediul urban), în creștere cu 7%.
• 85% din conexiunile de internet fix permit viteze de download de peste 100 Mbps, în mediul rural ponderea fiind de 78% (+13% față de 2020).
• 21,2 milioane de conexiuni mobile (+4%).
• 27% este creșterea înegistrată de traficul mobil de internet.
Conform ANCOM, datele preliminare indică o atenuare a evoluției accelerate generate de pandemie și intrarea într-o etapă de creștere organică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.