Acasă Anchete Purtarea centurii de siguranță salvează vieți

Purtarea centurii de siguranță salvează vieți

DISTRIBUIȚI

Săptămâna 4 – 10 aprilie 2022 a fost dedicată controalelor R.O.A.D.P.O.L. -Seatbelt.

Polițiștii din toată țara au desfășurat activități pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, precum și pentru combaterea nefolosirii căștilor de protecție și folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”.

Astfel, în cadrul acțiunii coordonate de Direcția Rutieră, polițiștii au aplicat 19.075 de sancțiuni contravenționale, pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate. Dintre acestea, 18.888 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de către adulți și 187 pentru nerespectarea regulilor de către minori.

Polițiștii au aplicat 1.648 de sancțiuni contravenționale pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ”mâini libere”, 30  de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere” concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, 35 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de motociclete/mopede și 8 sancțiuni persoanelor transportate pe acestea.

De aemenea, au fost confiscate 124 de bare de fier, 30 de grame droguri și au fost constatate 29 de infracțiuni de altă natură.

O activitate preventivă s-a desfășurat în fața sediului Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu. În cadrul activității, cei care au fost depistați în trafic circulând fără a purta centura de siguranță au fost invitați să experimenteze cu ajutorul unui simulator de impact care este rolul centurii de siguranță și cât de mult poate ajuta aceasta în cazul unui accident rutier.

 

La activitate au participat și beneficiarii grupului organizat în cadrul programului „Prevenirea infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice”, realizat în colaborare cu Serviciul de Probațiune Sibiu.

Au fost desfășurate acțiuni de informare pe linia creșterii gradului de siguranță în trafic, împreună cu polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară și cei din cadrul C.A.P.C. Sibiu.

Atenția a fost îndreptată spre cei mai tineri participanți la trafic, adolescenți din liceele sibiene, ce au fost invitați la un dialog față în față, pe tema principalelor riscuri și vulnerabilități cu care se pot confrunta atunci când dețin calitatea de participanți la trafic.

Ca pietoni, ca bicicliști, ca utilizatori de trotinete, dar și ca pasageri în autovehicule sau pe mopede și motociclete, cei prezenți în Piața Habermann din municipiul Sibiu au discutat cu polițiștii și le-au fost prezentate principalele reguli de respectat pentru a ajunge în siguranță la destinație.

Elevilor le-a fost reamintită importanța modului în care trebuie să se asigure înainte de a traversa, a modului în care semnalizezi când circuli cu bicicleta sau cu trotineta și portului elementelor de protecție.

De asemenea, le-a fost adus în atenție și rolul decisiv pe care portul centurii de siguranță îl are în reducerea consecințelor grave generate de un accident rutier. Adolescenții au avut posibilitatea de a testa  utilitatea tuturor recomandărilor cu ajutorul simulatorului de impact și al unui poligon amenajat pentru circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.