Acasă Externe Republica Moldova a primit chestionarul de aderare la UE. Iohannis: „România îi...

Republica Moldova a primit chestionarul de aderare la UE. Iohannis: „România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”

DISTRIBUIȚI

 164308 – 12042022 – Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Documentul i-a fost transmis, la Luxemburg, vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, de către comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi. Președintele Klaus Iohannis a salutat, într-un mesaj publicat pe Facebook, această „etapă importantă a drumului european” și a asigurat Republica Moldova tot sprijinul necesar al României.

„Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Ministrul de externe al Republicii Moldova a subliniat că țara sa îşi accelerează parcursul european: „Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar şi prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtăşim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim, şi prin istoria comună pe care o avem”.

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a salutat îndeplinirea acestui pas și a declarat potrivit Radio Chișinău că România va oferi suport pentru Republica Moldova în completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE.

„România este un susținător puternic al accesiunii celor trei țări. Sunt foarte bucuros  că Republica Moldova, și Georgia vor primi astăzi aceste chestionare. Mă voi întâlni astăzi cu colegul meu Nicu Popescu și vom discuta ce fel de asistență putem oferi din punct de vedere tehnic”, a declarat ministrul de Externe al României.

Acest chestionar serveşte ca bază pentru negocierile de aderare. După invazia Rusiei în Ucraina, aceasta din urmă şi de asemenea Republica Moldova şi Georgia au cerut să devină membre ale UE, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis săptămâna trecută chestionarul Ucrainei, în timpul vizitei efectuate la Kiev, amintește Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.