Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Școală, meserie, viitor” – proiect de școală profesională în sistem dual în...

Școală, meserie, viitor” – proiect de școală profesională în sistem dual în județul Ilfov

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean: Ilfov: ”Cum e mai bine? Șomer cu diplomă de facultate sau meseriaș capabil să se întrețină singur, din salariu?

DISTRIBUIȚI

 164349– 14042022   – ,,Școală, meserie, viitor” este un proiect de școală profesională în sistem dual în județul Ilfov. Asta înseamnă trei ani de școală profesională, bursă lunară, transport și masă decontate în perioadele de practică.

În plus, vei avea posibilitatea să te angajezi la compania unde ai făcut practică!

,,Școală, meserie, viitor” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Ilfov.

La nivelul județului Ilfov, proiectele ,,Școală Meserie Viitor” și ,,Educația schimbă vieți” se înscriu în seria de inițiative strategice menite să crească numărul de elevi dornici să învețe o meserie în cadrul liceelor tehnologice și reprezintă angajamentul Consiliului Județean Ilfov față de tineri, în scopul de a-i sprijini și motiva în alegerea unui traseu profesional potrivit încă de la terminarea gimnaziului și în învățarea unei meserii.

7 aprilie – 15 iunie 2022 – Campanie de promovare a învățământului dual

Având în vedere faptul că în județul Ilfov sunt licee tehnologice situate în localitățile Buftea, Chiajna, Brănești, Ciorogârla, Dragomirești Vale, Voluntari, în cadrul cărora sunt înscriși elevi care provin din întreg județul, Consiliul Județean Ilfov realizează începând din luna aprilie o campanie de promovare a învățământului dual cu scopul de a spori numărul de elevi, de a atrage cât mai multe companii private și pentru a oferi calificările necesare pe piața locală a muncii.  În cadrul acestei campanii, CJ Ilfov își propune, cu sprijinul Societății de Transport București STB SA, să realizeze promovarea ofertei educaționale în mijloacele de transport în comun, din județul Ilfov, pentru a fi cât mai vizibile părinților, companiilor partenere și copiilor dornici să învețe o meserie.

Campania presupune postarea afișelor informaționale în fiecare autobuz care are traseu în localitățile din județ și afișarea pe ecranele LCD a unor filme cu prezentarea liceelor, a companiilor partenere și a specializărilor oferite. Campania se va desfășura în perioada 7 aprilie – 15 iunie 2022.

Proiectele sunt realizate de Consiliul Județean Ilfov, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean: Ilfov: ”Cum e mai bine? Șomer cu diplomă de facultate sau meseriaș capabil să se întrețină singur, din salariu?

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean: Ilfov: ”Cum e mai bine? Șomer cu diplomă de facultate sau meseriaș capabil să se întrețină singur, din salariu? Colegii mei au fost zilele acestea în județ, să discute cu părinții elevilor de clasa a opta despre învățământul dual. Dualul este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici. Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională. Unii părinți s-au simțit jigniți atunci când colegii mei le-au povestit de dual și specializările oferite: recepționer-distribuitor, cofetar-patiser, lucrător în turism, lucrător comercial, mecanic auto. Unul dintre ei ne-a spus clar că nu acceptă ca fiul său să se murdărească pe mâini de vaselină. Vrea altceva pentru el. Dar cum rămâne cu ce vrea copilul și cu ce poate să facă? Nu toți sunt aplecați spre studiu, unii sunt pricepuți la lucrul cu mâinile și chiar au talent la asta. Învățământul dual dă copiilor șansa la un loc de muncă, de la 17 ani. Adică după cei trei ani de studiu. Și, cine vrea să meargă la facultate, o poate face după ce obține diploma profesională. Diferența este că, pe timpul studiilor superioare ar putea avea și o slujbă, în domeniul în care a obținut calificarea”.

Așadar, Liceele ,,Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla, Liceul ,,Cezar Nicolau” din Brănești, Liceul ,,Mihail Kogălniceanu” din Snagov, Liceul ,,Barbu A. Știrbey” din Buftea își așteaptă elevii la dual, de la toamnă. Cererile de înscriere se depun la secretariatele gimnaziilor, în perioadele 4-8 iulie 2022, 26-28 iulie 2022.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.