Acasă Externe UE rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești

UE rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești

DISTRIBUIȚI

 164411 – 19042022 – UE rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, iar România cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

Rusia a fost în primele două luni ale anului principala țară din care Moldova a făcut cele mai multe importuri, fiind vorba în special despre gaze naturale.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Republica Moldova a exportat pe piața comunitară în primele două luni peste 62% dintre mărfurile sale, României revenindu-i o cotă de 28 de procente din totalul de exporturi. În același timp, în țările CSI exporturile nu au atins nici măcar 12%. Moldovenii au exportat mărfuri în valoare de circa 670 de milioane de dolari. În primele două luni ale anului, Republica Moldova a făcut importuri de circa 1,3 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât a exportat. Rusia rămâne principala țară din care Republica Moldova face cele mai mari importuri, iar creșterea prețurilor la resursele energetice i-a fortificat acest statut, spune expertul Viorel Gârbu.

Gârbu: ”Ponderea petrolului şi gazelor naturale a crescut foarte mult în total /…/ și vine poziția foarte /…/ a Federaţiei Ruse, a structurii importurilor Republicii Moldova. Prețuri mult prea mari, noi aşa am reuşit să negociem contractul cu Gazprom şi acum pentru aceeași cantitate de gaz noi plătim mult mai mult”.

În ultimii ani, Republica Moldova și-a majorat constant exporturile către Uniunea Europeană, în timp ce piețele estice devin mai puțin atractive, mai ales după ce Rusia a impuse anterior Moldovei condiții mai dure de export şi a recurs la embargouri pe anumite produse”. – sursa: Romania-actualitati.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.