Acasă Politic A fost ratificat Tratatul între România şi Malaysia privind extrădarea

A fost ratificat Tratatul între România şi Malaysia privind extrădarea

DISTRIBUIȚI

164924 – 24052022 – Guvernul a aprobat luni un proiect de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind extrădarea, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021.

Astfel, România și Malaysia se angajează să îşi extrădeze reciproc orice persoană aflată pe teritoriul uneia dintre părți şi care este învinuită sau judecată pentru o infracțiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate aplicate de autorităţile judiciare ale părților. Tratatul prevede obligația de extrădare, infracțiunile extrădabile, motivele de refuz, regulile privind extrădarea propriilor cetățeni, procedura de extrădare şi alte dispoziții.

În aceeași ședință a fost aprobat și proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021

Tratatul privind asistența judiciară în materie penală are în vedere facilitarea cooperării dintre autoritățile judiciare române și cele malaysiene, existând totodată posibilitatea recurgerii și la alte forme de asistență, în măsura în care acestea sunt permise de legislația ambelor state.

Tratatul reglementează domeniile în care părțile urmează să își acorde asistență reciprocă, precum și domeniile exceptate; localizarea sau identificarea persoanelor și a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin video-conferință; autoritățile centrale competente; executarea cererilor de percheziție, sechestru și confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă și obiecte.

De asemenea, sunt prevăzute prevederi cu privire la forma și conținutul cererii de asistență judiciară, situațiile în care executarea unei cereri poate fi refuzată, obligația pentru asigurarea confidențialității și restricții privind folosirea probelor și informațiilor în alte scopuri decât cele decurgând din cererea de asistență.

Comunicarea între autoritățile judiciare române și cele malaysiene se va realiza prin intermediul autorităților centrale desemnate în acest scop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.