Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre...

Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO de la Berlin

DISTRIBUIȚI

 164770 – 14052022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 14-15 mai 2022, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la Berlin. Este a patra întâlnire a miniștrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, două având caracter extraordinar (7 ianuarie  – http://www.mae.ro/node/57528 și 4 martie – http://www.mae.ro/node/57984) și o a treia formală, aflată pe calendarul anual de reuniuni (6-7 aprilie – http://www.mae.ro/node/58344).

Agenda discuțiilor este consistentă, reuniunea fiind deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022. Discuțiile vor viza teme de actualitate și interes sporit pentru Alianță, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce privește Noul Concept Strategic al NATO, politica NATO a „Ușilor Deschise”, implicațiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității euroatlantice și, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii NATO de descurajare și apărare.

Aliații vor avea și un schimb de opinii aplicat cu miniștrii de externe din Finlanda și Suedia, doi dintre cei mai apropiați parteneri ai NATO,  și asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianței.

Miniștrii afacerilor externe reuniți în format aliat vor aborda situația de securitate generată de agresiunea militară  ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, precum și sprijinul oferit pentru creșterea rezilienței Ucrainei în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuțiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, șefii diplomațiilor din statele NATO vor oferi orientări și direcționări pe fond privind viitorul Concept Strategic al NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise” și va saluta intenția Finlandei și a Suediei de a se alătura Alianței, în vederea consolidării securității euroatlantice. Totodată, șeful diplomației române va sublinia, cu prilejul reuniunii, evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene, precum și importanța continuării, de o manieră susținută, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța, și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

De asemenea, ministrul român va reitera necesitatea de continuare a sprijinului pentru creșterea rezilienței Ucrainei, precum și a altor parteneri, precum Georgia și Republica Moldova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.