Acasă Cultura/Media ”Centenarul Încoronării”

”Centenarul Încoronării”

DISTRIBUIȚI

164787 – 16052022 – La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Asociația ARTIS organizează caravana “Centenarul Încoronării”, care a pornit duminică din Iași. Sub auspiciile Familiei Regale a României, pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927) vor fi specialiști din lumea cinematografiei și istoriei, în 27 de orașe din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.

„Istoria este o poveste, nu o carte de telefon”

„Istoria este o poveste, nu o carte de telefon. Știu că elevii sunt speriați de acea succesiune de nume și de date, dar istoria nu se rezumă la asta. În opinia mea, vina nu este a elevilor. Vina este a celor care au fixat doar o oră de istorie pe săptămână în majoritatea școlilor din țară. Timp în care profesorul trebuie să recapituleze ora precedentă, trebuie să dea note și la sfârșit scrie pe tablă nume și ani. Elevii se sperie și preferă să învețe la matematică, biologie, chimie sau orice altceva. Pe când istoria ar trebui să li se povestească, dar din păcate asta nu prea se întâmplă la școală”, spune istoricul Adrian Cioroianu, ambasador al Centenarului Încoronării.

În opinia sa era firesc ca Iașul să fie punctul de plecare al caravanei: „ Cred că motivul pentru care această caravană era normal să plece de la Iași este importanța pe care orașul a avut-o în timpul primului război mondial. Maniera în care Iașul atunci a fost capitala țării, cât mai era liberă din România de atunci, faptul că Regele și Regina s-au aflat aici, elitele… Într-un fel drumul prin încoronarea din 1922 de fapt a început prin rezistența de la Iași. Prin faptul că această capitală nu a căzut atunci în mîinile germane. Din acest punct de vedere, cred că cei care au organizat și au avut ideea acestui traseu au făcut foarte bine că au ales Iașul ca punct al startului într-o caravană ce acoperă toată România”.

”Câte lucruri bune s-au făcut de la 1918 pînă la 1940 și ce s-a întâmplat din 1989 până în 2022?”

Perioada interbelică a însemnat două decenii pline de realizări și de lucruri bune pentru o țară care își mărise populația și teritoriul. Noi am traversat de la Revoluție până astăzi 32 de ani. Practic încă o dată din jumătatea perioadei interbelice.

E de datoria noastră să facem această comparație și să măsurăm cîte lucruri bune s-au făcut de la 1918 pînă la 1940 și ce s-a întâmplat din 1989 până în 2022”, spune istoricul Alexandru Muraru, parlamentar și ambasador al Centenarului Încoronării.

Alexandru Muraru a ținut să sublinieze că: ”marcarea acestui Centenar este și o reflecție a modului în care a evoluat România în ultimii 100 de ani, este o redescoperire a simbolurilor României profunde și demne. Pentru că Încoronarea nu este un detaliu care aparține doar patrimoniului Regalității ci este un mesaj profund și a fost un proiect politic care a transformat România.

Încoronarea a însemnat un consens al tuturor elitelor, a însemnat o garantare a suveranității României peste teritoriile pe care România le-a înglobat în granițele sale și a drepturilor fundamentale și a respectului pentru cetățenii de toate etniile din perioada interbelică.

Acest proiect este unic în România și nu văd de ce nu s-ar alătura instituții ale statului și entități private în acest demers care va însemna 30 de localități din patru țări. Și acest proiect ne amintește tuturor că ceea ce a trăit România în perioada interbelică și după Marea Unire a fost un exemplu de patriotism și de lucruri bune pe care elitele politice, intelectualii și cetățenii le-au pus împreună”.

Iar filmul Maria, Inima României este potrivit criticului Irina Margareta Nistor „ istorie pură, istorie în mișcare. Au reușit să obțină imagini de arhivă din mai multe țări. Pe o parte dintre ele au reușit să le colorizeze. Deci avem și istorie alb negru și istorie color. Au găsit în America vocea Reginei Maria. Știm cu toții că era doar o imagine pe cînd era însoțită de Regele Mihai când era foarte mic și îi arăta niște flori. Atât auzeam vocea ei. Acum o auzim foarte bine. Și datele sunt foarte exacte și cred că contează într-o țară unde a fost un fel de eclipsă regală vreme de vreo 50 de ani”.

Caravana Centenarului Încoronării se încheie în toamna acestui an.

Sursa: Rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.