Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană solicită României și Sloveniei să respecte normele UE privind datele...

Comisia Europeană solicită României și Sloveniei să respecte normele UE privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public

DISTRIBUIȚI

164862 – 20052022 – Astăzi, 19 mai, Comisia Europeană a trimis avize motivate României [INFR(2021)0493] și Sloveniei [INFR(2021)0505], solicitându-le să comunice informații cu privire la modul în care normele UE privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public [Directiva (UE) 2019/1024 , denumită Directiva privind datele deschise] sunt transpuse în dreptul intern. Deși termenul de transpunere a expirat la 17 iulie 2021, statele membre enumerate mai sus nu și-au comunicat încă toate măsurile naționale, în pofida scrisorilor de punere în întârziere trimise la 30 septembrie 2021.

Directiva privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, urmărește să deblocheze beneficiile datelor și contribuie la punerea la dispoziție a unui volum mai mare și valoros de resurse de date produse de sectorul public în vederea reutilizării. Acest lucru va reduce barierele la intrarea pe piață pentru IMM-uri prin reducerea costurilor de reutilizare a datelor, va pune la dispoziție mai multe date și va spori oportunitățile de afaceri prin partajarea de date prin intermediul interfețelor de programare a aplicațiilor (API).

Directiva stimulează dezvoltarea de soluții inovatoare, cum ar fi aplicațiile de mobilitate, sporește transparența prin deschiderea accesului la datele provenite din cercetare care beneficiază de finanțare publică și sprijină noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială. În absența unui răspuns satisfăcător din partea acestor state membre în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.