Acasă Politic Cristian Terheș, Cătălin Cherecheș și Doru Dăncuș, excluși din PNȚCD

Cristian Terheș, Cătălin Cherecheș și Doru Dăncuș, excluși din PNȚCD

DISTRIBUIȚI

164617 – 05052022 – Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș, și-au pierdut calitatea de membri ai PNȚCD și funcțiile de conducere deținute în partid.

Vineri, 6 mai 2022, președintele Aurelian Pavelescu a convocat la sediul central al PNȚCD din București, Consiliului Național de Conducere al partidului, urmând a se analiza situația financiară și a se găsi soluții pentru achitarea datoriilor.

PNȚCD precizează că nu beneficiază de nicio susținere financiară din partea statului de 22 de ani, partidul fiind finanțat doar prin contribuțiile membrilor.

Principala cauză a acumulării datoriilor a fost refuzul membrilor partidului care dețin funcții publice retribuite de a plăti cotizațiile lunare, potrivit statutului partidului.

Astfel, conform art. 18 (3) lit. a) și lit. c din statutul partidului ”membrii de partid care îndeplinesc funcția de europarlamentar, consilierii europarlamentari au obligația să plătească o cotizație în cuantum de 20% din indemnizație, salariu/lună”. De asemenea, potrivit art. 18 (3) lit.b) din statutul partidului „membrii de partid care îndeplinesc funcțiile de primar, viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean plătesc o cotizație de 10% din indemnizație/salariu pe lună”.

Sancțiunea pentru neplata cotizațiilor lunare menționate mai sus este prevăzută de art. 18 (2) lit. b) din statut ”neachitarea cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni conduce la sancțiunea pierderii calității de membru”.

Din verificările actelor contabile, realizată de secretariatul general, la solicitarea a 15 vicepreședinți ai partidului, s-a constatat încălcarea statutului pentru o perioadă foarte mare de timp, cu mult mai mult peste termenul de 6 luni,  a mai multor membrii cu funcții publice, sumele cele mai mari fiind datorate de Cristian Vasile Terheș europarlamentar (35.730 de euro – 178.500 lei), Doru Dăncuș viceprimar al mun. Baia Maia și fost vicepreședinte CJ Maramureș (101.912 lei) și Cătălin Cherecheș primar al mun. Baia Mare (31.008 lei).

Cristian Terheș nu a plătit niciodată cotizația, de la intrarea în partid mai 2020 – mai 2022, perioada fiind de 25 de luni, termenul statutar fiind de 6 luni. Suma datorată, cu titlul de cotizație, este de 35.730 de euro, aproximativ 178.500 roni.

S-a constatat pierderea calității de membru al PNȚCD.

Indemnizația primită de Terheș este de 7.146 euro /lună. În afara acestei sume acesta mai primește 338 de euro diurnă/zi, plus 4.778 euro indemnizație forfetară/lună și plus cheltuieli birou europarlamentar 25.442 euro/lună, suma totală ridicându-se la aproximativ 43.000 euro/lună. Potrivit calculelor, suma de bani primită și administrată de  Cristian Vasile Terheș, pentru cei trei ani de mandat, este de 1.548.000 euro.

Cristian Vasile Terheș a obținut mandatul de europarlamentar în numele PNȚCD, pe listele PSD, în baza Protocolului semnat de Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu cu președintele PSD Liviu Dragnea, la alegerile europarlamentare din 2019. Acesta s-a înscris în PNȚCD abia după un an de mandat.

Cătălin Cherecheș având funcția de primar al municipiului Baia Mare a obținut mandatul 2020 – 2024 pe listele PNȚCD. Acesta nu a plătit nici o cotizație la partid în ultimele 19 luni, fiind depășit termenul de 6 luni prevăzut de statut.

La o indemnizație de 16.000 de lei pe lună, pentru 19 luni, Cătălin Cherecheș datorează partidului 31.000 de lei. S-a constat pierderea calității de membru.

Cei trei au posibilitatea să solicite reînscrierea în partid, după plata la zi a cotizațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.