Acasă Externe Katalin Novak, învestită președinte al Ungariei

Katalin Novak, învestită președinte al Ungariei

DISTRIBUIȚI
New elected Hungarian President Katalin Novak, center, takes an oath during her inauguration ceremony at the plenary session of the Hungarian Parliament in Budapest, Hungary, Thursday, March 10, 2022. Hungary's ruling party used its majority in Parliament on Thursday to elect the country's first-ever female president.,Image: 680552166, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia

 164774 – 15052022 – Katalin Novak a fost învestită sâmbătă în funcţia de preşedinte al Ungariei, într-o ceremonie desfășurată în fața Parlamentului de la Budapesta. Al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria, în 1989-1990, ea este prima femeie care ajunge șef al statului.

Fost deputat al partidului Fidesz și o aliată a premierului Viktor Orban, Katalin Novak  a fost aleasă de Parlament în această funcție în luna martie.

Katalin Novak a ocupat funcția de vicepreședinte al Fidesz și a fost ministru al Afacerilor Familiale în guvernul anterior al lui Viktor Orban.

În discursul de învestitură, la fel cum a făcut-o și în momentul în care a fost aleasă președinte, Katalin Novak a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina și a spus că Ungaria „va refuza întotdeauna orice ambiţie de refacere a Uniunii Sovietice”. Maghiarii vor pace, a spus ea, cerând totodată o anchetă asupra crimelor de război şi pedepsirea vinovaţilor, relatează Agerpres. Ea a mai spus că Budapesta susţine aderarea Ucrainei la comunitatea ţărilor europene.

Ungaria nu este neutră, a punctat şefa statului, adăugând că Ungaria îşi îndeplineşte obligaţiile care decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene şi NATO. Ungaria nu va renunţa însă la suveranitatea sa, a punctat Novak. Ungaria este pregătită să facă sacrificii pentru pace şi nu îi împiedică nici pe aliaţii săi să facă sacrificii, dar nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei, a arătat Novak, semnalând astfel că nu se va îndepărta de linia politică urmată de Viktor Orban.

„Să ne păstrăm şi să ne protejăm mândria naţională şi să ne asigurăm că mândria naţională nu se transformă în aroganţă naţională, dar nici în laşitate globalistă”, a îndemnat noua președintă a Ungariei.

Novak s-a oferit să medieze în vederea reluării negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina şi şi-a exprimat sprijinul pentru interesele comunităţii etnice maghiare din Ucraina.

Totodată, ea a subliniat că, în calitate de preşedinte, va întări valorile bazate pe creştinism ale maghiarilor, îi va încuraja să aibă copii şi să îi crească în cămine iubitoare și va susţine „protecţia vieţii umane concepute”, o aluzie la faptul că nu sprijină dreptul la avort. „Să protejăm ordinea creaţiei şi lumea creată”, a spus Novak.

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, este mamă a trei copii. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Parlamentarii de la Budapesta îi vor încredința oficial, luni, un nou mandat de premier și lui Viktor Orban.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.