Acasă Externe MAE salută acordul semnat la Davos de Transgaz cu 3SIIF

MAE salută acordul semnat la Davos de Transgaz cu 3SIIF

DISTRIBUIȚI

 164937 – 25052022 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută semnarea marți, 24 mai 2022, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în cadrul Casei celor Trei Mări, a unui acord între Transgaz S.A. și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF). Acordul pune bazele colaborării între cele două părți pentru dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România.

Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție specială finanțării proiectelor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), acestea contribuind la creșterea convergenței economice și a coeziunii între statele UE din regiunea circumscrisă Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice. Proiectele I3M propuse pentru finanțare și dezvoltare sunt în domeniul transporturilor, energiei și cel digital, cu accent pe creșterea interconectivității în regiune. Printre proiectele I3M prioritare pentru România se află Rail2Sea și Via Carpathia, ce vizează modernizarea și dezvoltarea coridoarelor feroviare și rutiere din partea de nord a Europei spre sud, precum și între Portul Gdansk și Portul Constanța.

Acordul semnat marți, 24 martie, vizează dezvoltarea în comun a unor proiecte de gaze naturale pentru hidrogen, prin intermediul unor societăți mixte de proiect, deținute de Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări. Valoarea totală a proiectelor este estimată la 626 milioane euro.

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est. Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport și digitală din cele 12 state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din UE.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.