Acasă Social Sanatate Medicul cercetător Sylvia Hoișie a încetat din viață

Medicul cercetător Sylvia Hoișie a încetat din viață

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”
164950 – 25052022 – Medicul cercetător Sylvia Hoișie a plecat în veșnicie, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului.
Cunoscută, drept ”mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România.
Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, Ministerul Sănătății a repartizat-o la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul institutului românesc de seruri și vaccinuri.
Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, atât la Iași, cât și la București, au început cercetările pentru fabricarea unui produs asemănător, fabricat însă doar cu ingrediente româneşti. După 6 ani de muncă, s-a reușit obținerea unui produs – Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură, iar fiolarea produsului era manuală. Maşinile de fiolat şi aparatură au fost folosite în anii ’70, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era testat pe animale. Alte preparate obţinute la Iaşi de echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).
După ieșirea la pensie, din 2003 Sylvia Hoișie a lucrat voluntar, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat.
Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.