Acasă Politic Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a pledat pentru un viitor Concept Strategic

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a pledat pentru un viitor Concept Strategic

DISTRIBUIȚI

164784 – 16052022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat, duminică, 15 mai 2022, în a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Berlin, în perioada 14-15 mai 2022, la discuții privind pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid din 28-30 iunie 2022.

Schimbul de opinii al miniștrilor s-a concentrat în special pe contracararea efectelor crizei de securitate din regiunea euroatlantică, generată de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, și pe necesitatea de adaptare și consolidare, în consecință, a posturii pe termen lung a Alianței, precum și pe negocierea Noului Concept Strategic al Alianței.

În cadrul discuțiilor în format aliat, ministrul Aurescu a prezentat detaliat evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene.

În cadrul schimbului de opinii aliat cu privire la asistența oferită de NATO și de aliați pentru Ucraina, ministrul Aurescu s-a referit la necesitatea contracarării impactului negativ al consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin continuarea și creşterea măsurilor de sprijin politic și practic pentru Ucraina, precum și pentru ceilalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, care sunt afectați de efectele crizei generate de Rusia și a căror reziliență trebuie întărită.

Șeful diplomației române a indicat, în context, importanța procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, într-o manieră echilibrată și unitară. Astfel, o postură consolidată consistent – care va fi totodată strict defensivă și ne-escalatorie – va reprezenta unul din principalele rezultate ale Summitului de la Madrid.

Ministrul Aurescu a arătat că decizia adoptată de liderii aliați la Summitul din 24 martie 2022 de constituire a patru noi Grupuri de Luptă, inclusiv unul în România, reprezintă un prim pas deosebit de util în acest sens și a mulțumit aliaților implicați în crearea Grupului de Luptă din țara noastră și celorlalți aliați care au trimis trupe în România.

Reuniunea ministerială s-a încheiat cu o sesiune de lucru în cadrul căreia au fost abordate aspecte de interes din perspectiva pachetului decizional care se prefigurează pentru Summitul de la Madrid, în special cu privire la viitorul Concept Strategic al NATO.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că, prin deciziile anticipate, Summitul de la Madrid se prefigurează ca un reper fundamental în evoluția Alianței.

Demnitarul român a precizat că viitorul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii NATO la sfârșitul lunii iunie, va stabili reperele majore de acțiune și profilul Alianței pentru cel puțin următoarea decadă. A evidențiat, în context, importanța ca acest document strategic să se raporteze, în mod realist și adecvat, la noul context de securitate cu care se confruntă Alianța, prin evidențierea principalelor amenințări și provocări și asigurarea capacității de răspuns eficient și calibrat la acestea. În acest context, a subliniat că noul Concept Strategic este necesar să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala amenințare la adresa Alianței.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat necesitatea ca Noul Concept să evidențieze relevanța acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală prioritară a NATO, și să abordeze transformarea pe termen lung a posturii Alianței pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, care are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.