Acasă Politic O nouă reuniune ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”

O nouă reuniune ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”

DISTRIBUIȚI

 165013 – 30052022 –  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță desfășurarea unei noi reuniuni din cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Republica Elenă și Republica Bulgaria. Astfel, la data de 28 mai 2022, a fost organizată o reuniune în format hibrid la Salonic, cu participarea membrilor comunității și ai mediului asociativ românesc din Republica Elenă și Republica Bulgaria, ai conducerii Departamentului Consular (DCons), ai Ambasadelor României la Atena și Sofia și Consulatului General al României la Salonic, precum și ai consulatelor onorifice ale României la Burgas și Silistra (Republica Bulgaria).

În cadrul reuniunii, reprezentanții mediului asociativ românesc din Republica Elenă au adus în atenție o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) și la programarea aferentă unor servicii consulare pe perioada estivală. Totodată, participanții au prezentat situația generată de nerecunoașterea de către autoritățile locale elene a unor documente eliberate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Republica Elenă, au subliniat necesitatea continuării procesului declanșat de MAE în vederea debirocratizării serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative și extinderea măsurii, deja puse în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poștă/curier rapid, precum și aspecte legate de relațiile de muncă și protecție socială. De asemenea, reprezentanții mediului asociativ din Creta au reiterat solicitarea cetățenilor români rezidenți pentru înființarea unui consulat de carieră pe insulă.

Reprezentanții comunității românești din Republica Bulgaria au semnalat întârzierile înregistrate la punctul de trecere a frontierei la Ruse și faptul că nu se aplică întotdeauna procedura simplificată de control al documentelor de călătorie, în condițiile în care unii cetățeni români dețin inclusiv permise de ședere eliberate de către autoritățile bulgare.

Reprezentanții MAE au prezentat proiectele derulate în sprijinul membrilor comunităților românești din străinătate, în special în ceea ce privește redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României, inclusiv pe spațiul elen. Au fost de asemenea detaliate demersurile privind procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare și proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro și Call Center, aspectele privind eliberarea cărții electronice de identitate și calendarul de organizare a consulatelor itinerante (mobile). Cu acest prilej, a fost evidențiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătățirea modului de relaționare și interacțiune a personalului consular cu solicitanții de servicii consulare.

Totodată, au mai fost abordate elemente referitoare la utilitatea introducerii unor tarife pentru prestarea serviciilor consulare în regim de urgență, reprezentanții mediului asociativ românesc remarcând  legătura  dintre gratuitatea serviciilor consulare și lipsa resurselor umane și tehnologice adecvate. Reprezentanții MAE au subliniat că un astfel de demers, care implică modificări legislative, ar constitui un element suplimentar de susținere a eforturilor depuse de către MAE pentru redimensionarea și modernizarea oficiilor consulare și pentru eficientizarea activității de procesare a serviciilor consulare adresate cetățenilor români, prin suplimentarea personalului consular.

Un element de noutate abordat în cadrul dialogului cu membrii comunității românești din Republica Elenă a vizat restructurarea și reconfigurarea circumscripțiilor consulare pentru facilitarea accesului cetățenilor români la servicii consulare. Astfel, unele regiuni mai apropiate de Salonic, gestionate anterior prin Ambasada României la Atena, au fost preluate în circumscripția consulară a Consulatului General al României la Salonic.

Au fost trecute în revistă demersurile pe care Ambasada României la Atena, Consulatul General al României la Salonic și Ambasada României la Sofia le-au întreprins constant pe perioada pandemiei de COVID-19 pe lângă autoritățile elene și bulgare, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care s-au deplasat în Republica Elenă, cu precădere în perioada estivală.

Reprezentanții MAE și membrii comunității românești din cele două state au purtat un dialog deschis, fiind subliniate, în plus, demersurile MAE de profesionalizare și îmbunătățire a relaționării și comunicării funcționarilor consulari cu cetățenii români.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE, Ambasadelor României la Atena și Sofia și Consulatului General al României la Salonic.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, și a fost reluat în anul 2021, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru și Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reședință/circumscripția consulară. De asemenea, fiecare reuniune include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanții MAE și ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare oferă comunităților și mediului asociativ românesc informații și clarificări cu privire la activitatea desfășurată în statele de reședință.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, și creează astfel un cadru de dialog deschis și constant prin intermediul căruia reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricțiilor impuse de criza sanitară asupra activității consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităților românești pentru anul 2022 prevede organizarea a nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitați să participe membri ai comunităților românești din Europa (țările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania și Ungaria), Asia (Malaysia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia și continentul nord-american (Canada).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.