Acasă Politic Schimbări semnificative în Educație

Schimbări semnificative în Educație

DISTRIBUIȚI

165027 – 30052022  – Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni schimbări semnificative în sistemul de educație. „Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, a declarat Cîmpeanu în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, numărul minim de note pentru o disciplină va fi egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru aceasta. Astfel, pentru o materie care are alocate două ore pe săptămână, vor fi necesare minimum 5 note într-un an școlar.

Mâine urmează să fie publicat un ordin de ministru, în care vor fi incluse toate modificările aduse Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, a mai spus ministrul Educației.

O nouă structură a anului școlar

Începând de anul viitor, va fi schimbată și structura anului școlar, semestrele urmând să fie înlocuite cu 5 module, urmate de 5 vacanțe, după cum urmează

Modulul 1 de învățare: 5 septembrie – 21 octombrie

Vacanța de toamnă pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar și preșcolar ca până acum: 24-30 octombrie

Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie

Prima vacanță de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023

Modulul 3:  Din 9 ianuarie până în luna februarie

A treia vacanță  – Durează o săptămână poate fi acordată în a doua săptămână, a treia sau a patra săptămână din februarie, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar

Modul 4: Începe după vacanța din februarie și durează până pe 6 aprilie 2023

A patra vacanță: 7 aprilie -18 aprilie

Modulul 5, ultimul: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023

A cincea vacanță: De pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023

De asemenea, ministrul Educației a anunțat un program de un miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar: „Programul va avea o finanțare de un miliard de euro pentru 5 ani. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1000 de școli”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.