Acasă Politic Supraviețuitorii de cancer vor avea acces la servicii financiare ca orice om...

Supraviețuitorii de cancer vor avea acces la servicii financiare ca orice om sănătos, în condiții firești

DISTRIBUIȚI

164723 – 11052022 – Senatorul PNL de Ilfov, Nicoleta Pauliuc, anunță aviz favorabil pentru legea pe care a iniţiat-o privind „dreptul la uitare” pentru supravieţuitorii de cancer.

Pauliuc: ”Vreau să le mulţumesc colegilor senatori din Comisia de Sănătate care au dat un aviz pozitiv proiectului meu legislativ ce creează premisele ca supravieţuitorii de cancer să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare. Având în vedere că majoritatea creditelor sunt condiţionate de existenţa unei asigurări de viaţă, supravieţuitorii de cancer nu pot accesa împrumuturi pe perioadă îndelungată pentru că asiguratorii refuză adesea să semneze astfel de poliţe din cauza riscului asociat”.

Legea prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de șapte ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de cinci ani de la data încheierii protocolului oncologic.

”În contextul în care, recent, a fost adoptat Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului subsumat unui Plan European în acest domeniu, am discutat cum putem elimina această discriminare la care bolnavii de cancer sunt supuşi: sunt oameni care au scăpat de o boală teribilă prin luptă dură, dar care merg o viaţă întreagă cu acest stigmat şi care nu pot să uziteze de drepturile lor. În condițiile în care încheierea contractelor de asigurare este obligatorie pentru contractarea de credite, distribuitorii de asigurări solicită clienților informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea în asigurare. Iar, potrivit legislației actuale, supraviețuitorii de cancer nu se califică pentru asigurări, implicit, nici pentru credite. Inițiativa mea legislativă elimină discriminările financiare de acest gen. Supraviețuitorii de cancer trebuie să aibă toate condițiile pentru o viață de calitate, împlinită și lipsită de inechități. După ce au luptat şi au învins o boală dură, trebuie să poată folosi drepturile consacrate prin Constituţie”, precizează Pauliuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.