Acasă Politic Vizita în Republica Elenă a șefului Statului Major al Apărării

Vizita în Republica Elenă a șefului Statului Major al Apărării

DISTRIBUIȚI

164992 – 27052022 – Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită de lucru la Atena, în perioada 25- 27 mai, prilej cu care s-a întâlnit cu ministrul apărării naționale din Republica Elenă, Nikolaos Panagiotopoulos, și cu omologul său grec, generalul Konstantinos Floros.

Discuțiile avute cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale din Republica Elenă au vizat analiza situației regionale și globale în contextul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, dinamica arhitecturii euroatlantice de securitate ca urmare a deciziilor recente luate la nivelul Comitetelor Militare ale NATO și UE și diversificarea participării militarilor la exerciții în context bilateral, aliat și UE. De asemenea, oficialii au discutat despre aprofundarea funcționării inițiativelor militare regionale, Brigada Multinațională din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) și Grupul de Luptă al Uniunii Europene Grecia-Bulgaria-România-Cipru (EU HELBROC BG).

Șefii Apărării din România și Republica Elenă au evidențiat eforturile celor două state de-a se menține ca piloni de stabilitate în Balcani. Relațiile dintre instituțiile navale de învățământ, exercițiile „POSEIDON”, „SEA SHEALD”, „ARIADNA” din domeniul naval, „INIOCHOS” din cel aerian, precum și participarea la evenimente de instruire din domeniul forțelor terestre reprezintă elemente practice ale Planurilor Bilaterale de Cooperare.

Generalul Daniel Petrescu a reiterat necesitatea unei posturi defensive coerente pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin prezența unor structuri aliate care să reflecte trecerea de la dimensiunea descurajării la cea a apărării. „Apreciem în mod deosebit angajamentul aliaților greci pentru menținerea securității regionale, inclusiv prin integrarea personalului de stat major în cadrul structurilor dislocate în țara noastră. Nivelul foarte bun al relațiilor dintre armate se bazează atât pe activitatea comună a militarilor pe toate cele trei paliere – bilateral, NATO și UE –, precum și pe sprijinul pe care cele două țări și-l acordă în situații dificile, cum a fost contribuția românească la stingerea incendiilor de vegetație din Grecia de anul trecut.” a susținut șeful Apărării.

Pe timpul vizitei oficiale, generalul Daniel Petrescu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Piața Syntagma, Atena.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.